Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Angajații serviciilor medicale de urgență au optat să rămână în subordinea Ministerului Sănătății

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 mai 2022

Angajații serviciilor medicale de urgență din România au optat, prin vot, să rămână în subordinea Ministerului Sănătății (MS), se arată într-un comunicat al Ministerului de vineri, 6 mai. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut joi, 5 mai, o întâlnire cu reprezentanți ai Federației Naționale Sindicale și Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, membri ai Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, în cursul întâlnirii au fost prezentate rezultatele unui referendum intern, în care majoritatea angajaților prezenți ai serviciilor publice de ambulanță și-au exprimat dorința ca serviciile pe care le prestează să fie în continuare coordonate de MS.

„Reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au prezentat rezultatul referendumului din serviciile publice de ambulanță, privitor la  respectarea prevederilor art. 92 din Legea nr. 95/2006 privind coordonarea serviciilor publice de ambulanță de către departamentul de specialitate al Ministerului Sănătății.

Potrivit rezultatelor referendumului, din cei 7.924 de angajați care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății”, se mai arată în comunicat.

În acest context, conducerea Ministerului Sănătății și reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au decis „încheierea unui protocol de colaborare, în vederea dezvoltării, profesionalizării și consolidării serviciilor de ambulanță”.

Context

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Prevederile referitoare la coordonarea asistenţei medicale de urgenţă au stârnit nemulţumirea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, asistenţa medicală de urgenţă este un întreg lanţ, dintre care asigurarea intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează, uneori, afirmă ministrul, cu medici din UPU.

Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai declarat ministrul, citat de News.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW