Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Șapte membri CSM cer demisia șefului Inspecției Judiciare/A indus în eroare CSM

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 24 octombrie 2019 Etichete: , ,

Șapte membri CSM, trei judecători și patru procurori cer demisia șefului Inspecției Judiciare. Potrivit acestora, Lucian Netejoru a indus în eroare Consiliul Superior al Magistraturii atunci când a anunțat că a clasat cercetarea disciplinară a unui judecător.

Este vorba despre cercetarea disciplinară a judecătoarei Georgeta Ciungan care a fost chemată la Inspecția Judiciară chiar în ziua în care ar fi avut termen de judecată în procesul în care cerea sesizarea Curții de Justiție a UE într-o cauză penală.

„Prin răspunsul din data de 21.10.2019, Inspecţia Judiciară, sub semnătura dvs., a comunicat următoarele: „pe rolul Inspecţiei Judiciare nu există lucrări din categoria celor la care se referă solicitarea adresată instituției noastre. Facem precizarea că sesizările având ca obiect săvârşirea abaterii disciplinare anterior menționată au fost clasate.”

Din această adresă rezultă, dincolo de orice dubiu, că în evidențele Inspecției nu există și nu a existat vreodată vreo cercetare disciplinară începută împotriva vreunui judecător pentru nerespectarea deciziilor CCR ca urmare a sesizării CJUE, abatere prev. de art. 99 lit. ş din Legea 303/2004, republicată.

Această concluzie reiese fără putinţă de tăgadă din conţinutul informării dumneavoastră în care:
se menţionează explicit inexistența vreunei cercetări disciplinare sau a exercitării vreunei acțiuni disciplinare pe rolul Inspecţiei; se menţionează explicit că toate sesizările au fost clasate”, susțin cei șapte magistrați de la CSM în scrisoarea deschisă adresată șefului Inspecției Judiciare.

Magistrați: Șeful Inspecției Judiciare a indus în eroare CSM

Magistrații spun că Lucian Netejoru a indus în eroare CSM atunci când a afirmat ca a clasat cercetarea disciplinară, deși audierea judecătoarei Georgeta Ciungan avusese loc.

„Ştim bine că soluţia „clasării” nu poate fi adoptată decât în urma fazei prealabile a verificărilor, iar nu după faza cercetării disciplinare, când se poate dispune fie respingerea sesizarii, fie admiterea ei şi exercitarea acţiunii disciplinare.

Verificarea prealabilă finalizată prin clasare presupune o examinare generală a sesizării, în timp ce etapa cercetării disciplinare semnifică prezentarea unei acuzaţii propriu zise de natură disciplinară judecătorului vizat şi cercetări mai ample, resimțite de acesta într-o altfel de manieră”, precizează magistrații in scrisoarea deschisă adresată șefului Inspecției Judiciare.

Cei șapte magistrați reamintesc și aspectele negative referitoare la activitatea CSM menționate în recentul raport MCV

„În ultimul Raport MCV sunt reţinute aspecte extrem de grave în privinţa Inspecţiei Judiciare, ceea ce, o dată în plus, ne obligă să vă solicităm public asumarea responsabilităţii, prin prezentarea demisiei din calitatea dumneavoastră de conducător al unei instituţii cu rol esenţial în sistemul judiciar.

Apreciem că un astfel de gest este absolut necesar în vederea restabilirii credibilităţii acestei instituţii, cu atât mai mult cu cât CJUE a reţinut că reprezintă o garanţie a independenţei judecătorului neexpunerea într-o procedură ce poate avea consecința sancționării sale disciplinare ca urmare a sesizării instanței europene în scopul interpretării Tratatului.

Demisia dumneavoastră din funcția de inspector șef se impune pentru că aţi comunicat aspecte care nu corespund adevărului, dar și pentru că, sub conducerea dumneavoastră, Inspecția Judiciară a creat cel puțin percepția că ar putea fi un instrument de exercitare a unor presiuni asupra magistraților, în special asupra celor care au reprezentat voci critice cu privire la modificările legislative recente, aspect reţinut și în ultimul Raport MCV”, mai spun cei șapte magustrați care cer demisia lui Lucian Netejoru.

 

Foto: tvr.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW