Tuesday, August 4, 2020
Jurnalism corect


ANALIZĂ Politicienii împing România în zona roșie: epidemie de iresponsabilitate în Parlament, Guvernul pare că pierde controlul | Medic: Toate spitalele vor fi copleșite

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Politic Stirile zilei , at 16 iulie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Deși, la ieșirea din starea de urgență, România părea o țară care a făcut față pandemiei, situația s-a schimbat dramatic, la propriu, în ultima lună. Numărul cazurilor raportate zilnic a crescut într-un ritm cum nu se mai aștepta aproape nimeni, până la 777, în prezent. Un record absolut. Iar norii negri nu se risipesc. Guvernul se așteaptă chiar și la 1.600 de cazuri pe zi la jumătatea lunii august, potrivit notei de fundamentare a hotărârii de guvern prin care starea de alertă a fost prelungită. Numărul pacienților de la terapie intensivă crește. În fiecare zi sunt raportate noi decese, însă bilanțul negru pare să nu-i mai afecteze pe parlamentarii care au transformat dezbaterile pentru legea carantinei într-un veritabil circ. Unul cu atacuri care, dacă la mijloc n-ar fi fost viețile oamenilor, n-ar fi mirat pe nimeni. Dar acum dovedesc iresponsabilitate, într-un context în care COVID-19 face ravagii iar parlamentarii știu foarte bine că sistemul sanitar românesc nu este ca cele din Italia, Spania sau Germania. Și mai bine o știu medicii: toate spitalele vor fi depășite, atrage atenția doctorul Musta, din Timișoara, într-un interviu pentru Main News. În tot acest timp, Guvernul lasă multora impresia că pierde controlul asupra gestionării crizei sanitare, după ce, în timpul stării de urgență, părea că ține situația sub control. A contribuit din plin Curtea Constituțională, cu decizii precum cea legată de amenzi ori cea cu privire la carantină. Fără a pune în discuție nevoia respectării Constituției, punctăm că noul coronavirus nu ține deloc cont de diferența dintre legislația primară și cea secundară.

România înregistrează record după record când vine vorba despre numărul de cazuri raportate în 24 de ore. Ultimul bilanț arată 777 de noi îmbolnăviri.

Iar specialiștii Guvernului se așteaptă ca numărul zilnic de cazuri să crească în continuare. În nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care s-a prelungit starea de alertă până la jumătatea lunii viitoare se arată că s-ar putea ajunge la 1.200-1.600 de cazuri în 24 de ore.

”Toate spitalele vor fi depășite”

Ori, la jumătate din aceste valori, medicii avertizează deja că spitalele încep să nu mai facă față. Încă de la începutul pandemiei s-a spus clar că este esențial ca sistemul medical să nu fie suprasolicitat, pentru a putea trece prin pandemie.

Medicul Virgul Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş”, a explicat, pentru Main News, impactul avut de haosul legislativ, care a permis plecarea oamenilor din spitale și din carantină, asupra unităților medicale și evoluției epidemiei.

Este motivul pentru care au crescut atât de mult cazurile. Suntem într-o situație foarte dificilă, în care, se pare că în cel mai scurt timp, toate spitalele vor fi depășite și copleșite de numărul de pacienți. Nu vor mai avea unde să-i interneze. Terapiile intensive și ele vor fi pline. Faptul că oamenii nu au mai respectat regulile este principalul motiv pentru care am ajuns în această situație”, a spus medicul Musta.

Haosul

Cum s-a ajuns, însă, aici? România a ieșit din starea de urgență într-o situație relativ stabilă, iar numărul infectărilor a continuat să scadă și după data de 15 mai, când țara noastră a intrat în starea de alertă.

Pe finalul stării de urgență, CCR a decis, după o sesizare depusă de Avocatul Poporului, că amenzile sunt neconstituționale. A urmat o avalanșă de procese deschise de românii sancționați.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT | Judecătorii explică de ce amenzile din timpul stării de urgență au picat testul la CCR

Tot la inițiativa Avocatului Poporului, trei alte instrumentele principale în lupta contra virusului au picat și ele testul la CCR. Judecătorii Curții au hotărât că este neconstituțional ca românii să fie ținuți în carantină și izolare sau internați obligatoriu în baza unui ordin de ministru. Trebuia lege.

CITEȘTE ȘI: Cum explică CCR decizia prin care carantina a fost declarată neconstituțională

În vreme ce unii specialiști au spus că este vina Guvernului pentru că nu a mers, de la început, pe calea corectă, alții au explicat că măsurile erau atât de necesare, încât trebuiau stabilite de urgență.

Efectul așteptat s-a produs. Bolnavii au început să plece din spitale. Ultimul bilanț al Grupului de Comunicare Strategică arată că, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. Unii au plecat cu mașina, alții, poate, cu transportul în comun. Consecințele sunt ușor de bănuit.

Avem proiectul, n-avem legea

Un proiect de lege a fost depus, în cele din urmă, după ce Curtea Constituțională a motivat decizia.

Deși a trecut o săptămână după ce, cu greu, Camera Deputaților a adoptat legea, nici până la ora transmiterii acestei știri, Senatul nu a dat votul final.

Săptămâna trecută, votul a fost amânat pentru luni. Luni a fost amânat pentru marți. În tot acest timp, sistemul medical gestionează un vid legislativ, a spus ministrul Sănătății.

În timp ce puterea a acuzat opoziția că tergiversează adoptarea legii, iar opoziția a acuzat puterea că a venit cu un proiect slab, numărul infectărilor a continuat să crească. Este greu de spus, dacă nu chiar imposibil, câți oameni s-au îmbolnăvit în această perioadă și câte infectări puteau fi evitate dacă politicienii făceau un efort să nu folosească această criză sanitară în scop electoral.

Cu viteză spre zona roșie

Pe fondul creșterii numărului de cazuri, multe țări europene au înăsprit restricțiile pentru români. Unele state nu ne permit intrarea, în vreme ce altele ne obligă să stăm în izolare/carantină.

20 de state luaseră, deja, astfel de măsuri, până pe 12 iulie: Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

România a reușit chiar și ”performanța” de a fi pe primul loc în UE la numărul de noi infectări.

Falia

În timp ce medicii se chinuie să facă față iar politicienii se ceartă între ei, românii se împart în două tabere.

Falia dintre cei care înțeleg rolul măsurilor de protecție și cei care le critică devine tot mai accentuată.

În ultimele zile, circa o sută de persoane s-au dus în Piața Victoriei din București, ignorând toate regulile de protecție, să protesteze față de proiectul de lege privind carantina.

Oamenii au acuzat autoritățile că vor să impună ”dictatura sanitară” și au cerut renunțarea la măsuri.

Relevant este un episod petrecut duminică seară, lângă Guvern. Nemulțumită, o femeie a oprit mașina în mijlocul drumului, a coborât și a început să țipe la protestatari. Ea a reproșat că acțiunile lor nu fac decât să-i afecteze și mai rău pe cei care deja suferă din cauza virusului.

CITEȘTE ȘI: Arafat, despre cei care nu cred în coronavirus și protestează: Îi aștept la spital

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW