Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cine pleacă cu prima șansă la Primăria Capitalei, dacă Piedone își retrage candidatura / Cum ar putea arăta sfârșitul politic al lui Marcel Ciolacu

By Vîrban Robert , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 24 aprilie 2024 Etichete: , , , ,

Ipoteza retragerii lui Cristian Popescu Piedone din cursa pentru Primăria Capitalei a început să prindă contur în ultimele două zile, după intrarea în joc a Gabrielei Firea. Mai mult, chiar președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a făcut publicat candidatului PUSL o astfel de ofertă, pe care deocamdată acesta a declinat-o. Cu toate acestea, scenariul a rămas încă pe masă.

Marele semn de întrebare care va măcina campania electorală în următoarele săptămâni pare să îl reprezinte soarta candidaturii lui Cristian Popescu Piedone. Actualul primar al Sectorului 5 candidează din partea PUSL și, potrivit sondajelor de opinie, este umăr la umăr cu primarul general în funcție, Nicușor Dan.

Cu toate acestea, intrarea în cursa electorală a Gabrielei Firea, în urma retragerii lui Cătălin Cîrstoiu, ar putea răsturna actualele calcule. Preferați cam de același tip de votanți, Firea și Piedone ar putea concura în aceste alegeri pe principiul vaselor comunicante. Altfel spus, când unul crește, celălalt scade. Prin urmare, unul dintre cei doi ar trebui să facă un pas în spate, dacă vor ca Nicușor Dan să nu obțină un nou mandat de primar.

Ciolacu l-a ofertat pe Piedone

Chestiunea pare să fi fost se sesizată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, care i-a cerut public lui Piedone să se retragă.

„Eu am transmis un mesaj, împreună cu doamna Gabriela Firea, împreună cu toți colegii mei primari de sector sau candidați, să vedem ce este mai important pentru bucureșteni și mai puțin important pentru noi ca persoane fizice. În această echipă este și locul domnului Cristian Popescu Piedone pentru a construi ceva pentru București”, a transmis Marcel Ciolacu.

Piedone spune „nu”, deocamdată

Până în acest moment Popescu Piedone a transmis că nu intenționează să se retragă, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla în cele din urmă.

„Am văzut că s-a spus clar că Piedone se va retrage, că președintele PSD îl cheamă pe Piedone să negociem retragerea sa. Toată instabilitatea asta rapidă … sunt singurul candidat asumat care am spus că nu mă retrag”, a transmis Piedone, într-o emisiune la RTV.

Nicușor Dan, favorit și în ipoteza retragerii lui Piedone

Deși, fără doar și poate, șansele Gabrielei Firea ar crește în varianta retragerii lui Piedone, tot Nicușor Dan ar porni ca favorit, a explicat Dumitru Borțun, profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA.

„Prima șansă ar avea-o tot Nicușor Dan, dar șansa a doua ar fi a Gabrielei Firea. I-ar crește șansele pentru că o mare parte a electoratului lui Piedone s-ar duce la ea”, a explicat profesorul Dumitru Borțun.

Varianta în care Firea ar prelua șefia PSD

Aflată pe cai mari în interiorul PSD după ce Marcel Ciolacu a fost silit să renunțe la Cătălin Cîrstoiu și să o desemneze candidat la Primăria Capitalei, Gabriela Firea ar putea să îi fure conducerea partidului actualului premier, însă nu îi va fi simplu absolut deloc, consideră Dumitru Borțun. În opinia sa, pentru a prelua șefia PSD, Firea ar trebui, în primul rând, să își adjudece victoria Primăria generală, după care să aștepte o eventuală înfrângere a lui Ciolacu la prezidențiale.

„Dacă ar câștiga Primăria Generală și Ciolacu ar intra în cursa pentru Cotroceni și ar pierde pentru ea va face figura câștigătorului. Este vorba despre cine pare mai puternic pentru greii partidului. Marcel Ciolacu are și el oamenii lui. Să nu ne închipuim că este așa ușor de dat jos. Este un lider puternic, învață repede, este intuitiv”, a precizat Dumitru Borțun.

Întrebat dacă Gabriela Firea ar putea să obțină funcția supremă în PSD în eventualitatea unei înfrângeri, Dumitru Borțun a infirmat această ipoteză.

„Nu, pentru că s-ar suprapune pe problema cu azilele, cu gașca de la Voluntari. Toate acestea ar fi spălate de o victorie la Primăria generală”, a explicat profesorul universitar.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW