Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


A mai căzut un mit. Alexandru Rafila, despre Favipiravir: Nu influențează formele complicate sau decesul

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

Antiviralul favipiravir va fi introdus în farmacii, însă nu are absolut nicio influență în ceea ce privește ameliorarea formelor severe de COVID-19 ori în prevenirea deceselor asociate acestei boli, a subliniat marți, 11 ianuarie, ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Una dintre liniile puternice de atac ale PSD și PNL, în special după ieșirea USR de la guvernare, a fost legată de presupusa gestionare slabă a aprovizionării cu medicamente de către Ministerul Sănătății, în perioada mandatului Ioanei Mihăilă, care ar fi dus la explozia numărului de cazuri grave și decese în timpul valului al patrulea al pandemiei.

„Mihăilă nu a pregătit România pentru valul patru”, strigau la unison social-democrații și liberalii. Numai că acum, după limpezirea chestiunilor politice, încep să se limpezească și anumite afirmații făcute în perioada de bătălie cruntă în spațiul mediatic.

Medicamentele „minune” pentru tratarea COVID, nu vindecă formele grave

Într-o declarație făcută în timpul vizitei de marți, 11 ianuarie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, ministrul sănătății a susținut că medicamentul antiviral Favirpiravir nu influențează formele grave de COVID și decese asociate, asta în condițiile în care liberalii au pus tragedia petrecută în timpul valului al patrulea, chiar pe lipsa acestui medicament.

În farmacii nu putem să punem în vânzare decât medicamente de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății Încercăm să introducem în farmacii Favirpiravir, un medicament antiviral, care poate să influențeze cu 2-3 zile durata bolii, dar care nu influențează formele complicate și decesul.

Cât despre Arbidol, un medicament devenit „vedetă” în mediile conspiraționiste, produs în Federația Rusă, Rafila a susținut că un există în prezent niciun studiu care să îi ateste eficacitatea pentru COVID-19, astfel încât deocamdată nu se pune problema autorizării.

„Celălalt medicament mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care la nivel global niciun studiu care să arate eficiența pentru coronavirus. În concluzie, nu a putut fi eliberată autorizație de punere pe piață”, a explicat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *