Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Național al Elevilor propune schimbarea statutului: elevul să aleagă cel puţin una din trei opţiuni pentru disciplinele opţionale, consiliere psihologică pentru cei suspendați sau exmatriculați

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 28 decembrie 2023 Etichete: , ,

Consiliul Național al Elevilor a prezentat sugestii pentru revizuirea Statutului Elevului, inclusiv propunerea de a oferi elevilor posibilitatea de a alege cel puțin una dintre cele trei opțiuni pentru disciplinele opționale. Alte propuneri includ acordarea de șanse pentru consiliere psihologică elevilor suspendați sau exmatriculați din cauza actelor de violență. De asemenea, se sugerează ca elevii să beneficieze gratuit de produse de igienă, precum hârtie igienică, săpun și produse de igienă feminină, iar unitățile de învățământ preuniversitar să desfășoare activitățile în spații conforme cu normele de igienă școlară.

Consiliul Național al Elevilor a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că a prezentat Ministerului Educației mai multe propuneri referitoare la revizuirea Statutului Elevului, subliniind necesitatea ajustării tuturor actelor normative ulterioare adoptării Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Una dintre propuneri vizează introducerea Curriculumului la Decizia Elevului din oferta școlii (CDEOȘ). Consiliul Național al Elevilor a specificat că această măsură asigură o mai mare libertate în alegerea materiilor opționale studiate în clasă, inclusiv în sistem modular sau prin intermediul unor grupuri de studiu formate la nivelul unității de învățământ preuniversitar. Prin urmare, elevii vor avea dreptul să aleagă cel puțin una din cele trei opțiuni anual pentru disciplinele opționale pe care le studiază.

“În funcţie de nevoile preşcolarilor şi elevilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), aceştia au dreptul la un sistem de sprijin, organizat pe patru niveluri, care vizează adaptări curriculare şi suport educaţional. Aceştia benefiază de materiale şcolare adaptate nevoilor specifice şi pot susţine examenele naţionale, având subiecte adaptate cerinţelor lor, în vederea accesibilităţii sporite”, au explicat reprezentanţii CNE.

Ei propun, de asemenea, implementarea dreptului de a beneficia gratuit de produse de igienă precum hârtie igienică, săpun și produse de igienă feminină. Totodată, susțin obligativitatea ca unitățile de învățământ preuniversitar să își desfășoare activitatea în spații conforme cu normele de igienă școlară, normele de protecție a muncii, cele de protecție civilă și cele de prevenire a incendiilor sau dezastrelor naturale.

Consiliul Național al Elevilor propune, de asemenea, introducerea dreptului pentru elevii cu boli cronice, boli maligne sau alte afecțiuni care necesită spitalizare, izolare sau recuperare și/sau tratament/monitorizare de a beneficia de procese individualizate de învățare în unitatea sanitară unde aceștia sunt tratați, monitorizați medical sau se află în proces de recuperare, în cadrul programului „Școala din spital”. Acești elevi ar avea acces la sprijin și ar putea participa la orele de curs online, după caz.

Propunerea elevilor include introducerea dreptului de a avea acces gratuit la facilitățile materiale ale unității de învățământ, cum ar fi un cabinet medical și un cabinet stomatologic, o bibliotecă, un teren de sport, grupuri sanitare și laboratoare pentru științe, arte, cabinete pentru terapii specifice, consiliere școlară, acces la internet și o rețea Wi-Fi securizată, printre altele.

Consiliul Național al Elevilor sugerează, de asemenea, introducerea obligației ca elevii sancționați cu suspendare sau exmatriculați cu drept de reînscriere conform legii, ca urmare a săvârșirii unor acte de violență, să beneficieze de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale, în mod gratuit și obligatoriu în timpul programului școlar. Aceste activități ar avea loc în timpul programului școlar obișnuit. Suspendarea și exmatricularea sunt deja reglementate de prevederile Legii Învățământului Preuniversitar și sunt incluse în actele normative superioare în vigoare, conform sursei citate.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii