Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ligia Deca: Suntem încă în situația în care nu este nevoie de amânarea examenelor naționale / Ce se întâmplă cu probele de competență

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 iunie 2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis marți, 6 iunie, într-o intervenție la Digi24, că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale. Cu toate acestea, datele furnizate de ministerul de resort indică faptul că mai mult de jumătate din numărul total al profesorilor se află încă în grevă. Examenul de Bacalaureat trebuie să înceapă pe 12 iunie cu proba orală la Limba și literatura română, iar în această privință Deca a spus, la Europa FM, că probele de competență de la Bacalaureat ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului.

De marți, 6 iunie, sistemul de învățământ românesc a intrat în cea de-a treia săptămână de grevă generală, iar situația este din ce în ce mai tensionată, cu atât mai mult cu cât examenele naționale bat la ușă. Ministerul Educației a anunțat anterior prelungirea perioadei de înscriere la Bacalaureat cu o săptămână, așadar până vineri, 9 iunie, precum și prelungirea termenului de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, tot până la 9 iunie.

„Suntem încă în situația în care nu este nevoie de o amânare. Sperăm ca vineri să avem toate elementele pentru a rămâne în calendarul anunțat”, a declarat Ministrul Educației.

Declarațiile ministrului de resort au venit în urma unei noi runde de negocieri cu reprezentanți ai elevilor, părinților și ai sindicatelor.

Ligia Deca a mai anunțat că miercuri, 7 iunie, va mai discuta cu sindicatele privind contractul colectiv de muncă pe sectorul educaţiei.

„Vom relua aceste discuţii cu federaţiile sindicale mâine şi, în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă a cadrelor didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

53% dintre angajații din școli mai sunt în grevă

Ligia Deca afirmă că 15.000 de profesori au ales să renunțe la greva generală. Cu toate acestea, datele indică faptul că mai mult de jumătate din numărul total al profesorilor se află încă în grevă.

Ministerul Educației anunță că în intervalul 31 mai – 6 iunie procentul profesorilor care participă la grevă a scăzut cu 4,78% și în general cu 5,26% (inclusiv personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

În comparație cu 31 mai, Ministerul a observat că numărul profesorilor care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna, unde a crescut cu 1,1%.

La nivel general, cele mai mari scăderi ale participării la grevă s-au înregistrat în județele Vâlcea (cu 12,6%), Ialomița (cu 11,8%), Teleorman (cu 11%), Botoșani (cu 10,3%), București (cu 9%) și Buzău (cu 8%).

Ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că în peste 1.000 de unități de învățământ din țară nu există nicio persoană care să fie în grevă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii