Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis, despre excluderea judecătorului Danileț din magistratură: Mi se pare o decizie stranie

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 16 decembrie, de la Bruxelles, excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură, sancțiune decisă luni de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Șeful statului a declarat că decizia i se pare stranie.

„Sincer, mie mi se pare o decizie stranie, dar nu pot să comentez deciziile care se iau în Consiliul Superior al Magistraturii, CSM care, conform Constituției, garantează independența justiției.

Totuși, cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Decizia nu este defintivă, există calea Înaltei Curți, care probabil va fi sesizată, așa am înteles din media, și care va reanaliza chestiunea”, a declarat președintele Klaus Iohannis, întrebat cum vede sancțiunea primită de judecătorul din Cluj.

Șeful statului se participă la reuniunea Consiliului European, în Bruxelles.

Danileț, exclus din magistratură

Judecătorul Cristi Dănileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transmis luni, 13 decembrie. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„Cu majoritate, În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în hotărârea Secției pentru judecători a CSM.

Potrivit articolului 99 din Legea nr. 303/2004, constituie abateri disciplinare: „a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

În acest caz, este vorba despre niște filmări postate de Cristi Dănileț pe platforma TikTok.

Val de critici la adresa CSM

Această hotărâre adoptată luni de Consiliul Superior al Magistraturii a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică.

USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană, în timp ce deputatul PNL Cristian Băcanu arată că România ar putea pierde din nou un proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), la fel ca în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Dacian Cioloș a anunțat deja ce a discutat marți, 14 decembrie, cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Iată și ce spune ministrul Justiției despre cazul judecătorului Danileț

Vezi și prima reacție a judecătorului Cristi Danileț, după decizia excluderii sale din magistratură

Citește și reacția Ambasadei SUA la București în acest caz, dar și ce a transmis Comisia Europeană.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW