Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: Comisarul european pentru Justiție mi-a confirmat că urmărește cazul Dănileț

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 14 decembrie 2021

Dacian Cioloș, președintele USR, a anunțat marți, 14 decembrie, după o discuție cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, că CE urmărește cazul judecătorului Cristi Danileț, care a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură.

Potrivit sursei citate, Didier Reynders a cerut mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Nu există derapaje de la statul de drept în România de care să nu se afle în Uniunea Europeană, așa cum probabil speră liderii toxici ai coaliției PSD-PNL-UDMR. Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe. Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați”, a scris pe contul său de Facebook Dacian Cioloș.

Șeful USR susține totodată că, dacă SIIJ nu va fi desființată, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, după cum i-a confirmat Didier Reynders. Astfel, există riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată.

„În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, conchide postarea liderului USR.

Danileț, exclus din magistratură

Judecătorul Cristi Dănileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transmis luni, 13 decembrie. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„Cu majoritate, În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în hotărârea Secției pentru judecători a CSM.

Potrivit articolului 99 din Legea nr. 303/2004, constituie abateri disciplinare: „a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

În acest caz, este vorba despre niște filmări postate de Cristi Dănileț pe platforma TikTok.

Val de critici la adresa CSM

Această hotărâre adoptată luni de Consiliul Superior al Magistraturii a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică.

USR a anunțat încă dinainte că va sesiza Comisia Europeană, în timp ce deputatul PNL Cristian Băcanu arată că România ar putea pierde din nou un proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), la fel ca în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Iată și ce spune ministrul Justiției despre cazul judecătorului Danileț

Vezi și prima reacție a judecătorului Cristi Danileț, după decizia excluderii sale din magistratură

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW