Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Comisia Europeană, despre excluderea judecătorului Dănileț din magistratură: Urmărim cu serioasă îngrijorare măsurile disciplinare

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 15 decembrie 2021

Comisia Europeană (CE) a transmis miercuri, 15 decembrie, că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții legate de măsurile disciplinare luate împotriva judecătorilor români și amintește de semnele de întrebare ridicate în ceea ce privește activitatea Inspecției Judiciare.

Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept”, potrivit unui răspuns acordat de Comisia Europeană la solicitarea redacției Știrile ProTV.

Totodată, CE a transmis că va continua să monitorizeze îndeaproape situația în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare și al raportului privind statul de drept.

Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și a normelor care se aplică vieții private. Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare au ridicat și preocupări structurale legate de Inspecția Judiciară, care rămân de rezolvat”, se mai arată în comunicat.

Danileț, exclus din magistratură

Judecătorul Cristi Dănileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transmis luni, 13 decembrie. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Această hotărâre adoptată luni de Consiliul Superior al Magistraturii a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică.

USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană, în timp ce deputatul PNL Cristian Băcanu arată că România ar putea pierde din nou un proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), la fel ca în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Iată și ce spune ministrul Justiției despre cazul judecătorului Danileț.

Vezi și prima reacție a judecătorului Cristi Danileț, după decizia excluderii sale din magistratură

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW