Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine conduce Camera Deputaților după demisia lui Orban. Explicații de la vicepreședintele Cristina Prună

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 13 octombrie 2021

Ludovic Orban a demisionat, miercuri, de la șefia Camerei Deputaților, astfel că se pune întrebarea ce se va întâmpla în perioada următoare? Cine va conduce camera inferioară a Parlamentului român până la alegerea noului președinte?

Funcția poate fi ocupată interimar de unul dintre cei patru vicepreședinți, însă regulamentul Camerei nu prevede și o anumită perioadă de timp pentru interimat. Cei patru vicepreședinți ai Camerei Deputaților sunt Sorin Grindeanu (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Florin Roman (PNL) și Cristina Prună (USR).

Cristina Prună a explicat pentru Main News că următorul pas trebuie făcut de Biroul Permanent al Camerei, care se va întruni săptămâna viitoare, luni cel mai probabil.

„Noi nu vom mai avea un alt Birou Permanent săptămâna aceasta, însă săptămâna viitoare va trebui să lămurim acest lucru. Momentan, potrivit înțelegerii în coaliție, funcția aparține PNL. Până se mai așează apele, ar trebui în Biroul Permanent să existe o decizie prin care să se numească un vicepreședinte interimar, care să preia conducerea Camerei Deputaților.

Aici, practic nu există neapărat un regulament sau o prevedere care să lămurească acest lucru. Putem să ne uităm în trecut, ce s-a întâmplat în 2016, atunci când Florin Iordache a fost vicepreședintele desemnat tot printr-o hotărâre a Biroului Permanent, să ocupe această funcție de președinte temporar. Atunci a fost o perioadă destul de scurtă, 6 luni (…) Biroul permanent de astăzi a stabilit deja programul de lucru pentru săptămâna viitoare, deci va exista o ședință de plen lunea viitoare. Conform programului din trecut, aveam de obicei luni, la 13.30, ședința Biroului Permanent, în cadrul acelei ședințe ar trebui să luăm decizia de cine va prelua atribuțiile președintelui Camerei Deputaților”, a precizat pentru Main News Cristina Prună.

Deputatul USR a mai explicat că, în 2016, decizia ca Florin Iordache (vicepreședinte al Camerei la acea vreme) să preia atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților a fost luată de Biroul Permanent, în baza art. 35 din regulamentul Camerei.

Art. 35, (1) Vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile stabilite de Biroul permanent sau încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Nu este o prevedere concretă în regulamentul Camerei. Putem să facem doar o paralelă cu ce s-a întâmplat în 2016, cu Florin Iordache, el fiind desemnat președinte pe perioadă limitată. Decizia, la momentul respectiv, s-a luat în baza articolului care spune că vicepreședinții îndeplinesc atribuţiile stabilite de Biroul permanent sau încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor (art. 35 din regulamentul Camerei Deputaților – n.red.).

Probabil că va exista o decizie similară, rămâne de văzut cum va fi desemnat vicepreședintele care va prelua aceste atribuții”, a mai spus Cristina Prună.

PSD va propune candidat

Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților, a declarat miercuri că până la vacantarea funcției, Ludovic Orban rămâne președinte:

„În primul rând, trebuie luat act în plen de vacantare (a funcției de președinte al Camerei Deputaților – n.red.). Acest plen, cel mai devreme, ar putea fi luni. Dacă până luni dl Orban nu se răzgândește, luni vom lua act în plen. Noi credem că va trebui ales cât se poate de repede un președinte cu drepturi depline”, a declarat Sorin Grindenau miercuri, 13 octombrie.

Întrebat cine trebuie să conducă ședințele de plen până este ales un nou președinte al Camerei Deputaților, în eventualitatea unei convocări, Grindeanu a replicat că Ludovic Orban: „Dl Orban conduce ședința având în vedere că lui îi încetează mandatul prin vacantarea acelui post. Vacantarea se face prin anunțul în plenul Camerei Deputaților”.

Grindeanu a mai anunțat că atunci când va fi votul în plen pentru alegerea noului președinte, „PSD va avea un candidat”.

Poziția USR

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat pentru Main News, că poziția partidului față de președinția Camerei Deputaților depinde de rezultatele negocierilor pentru refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR.

„Dacă se reface coaliția PNL-USR-UDMR, așteptăm o propunere de la PNL și o vom vota. Dacă se va reconfigura altfel majoritatea parlamentară, vom vedea, va fi rezultatul acelei majorități parlamentare”, a punctat Moșteanu.

Cum este ales noul președinte al Camerei Deputaților

Potrivit art. 22 din regulamentul Camerei Deputaților, primul alineat, preşedintele este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare.

Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Grupurile parlamentare din Camera Deputaților sunt următoarele:

  • PSD – 110 membri
  • PNL – 93 membri
  • USR – 55 membri
  • AUR – 30 membri
  • UDMR – 20 membri
  • Minorități – 18 membri
  • Neafiliați – 4 membri

Alineatul 2 al art. 22 arată că „este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal”.

Iar în cazul în care nu este întrunit votul majorităţii, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.

Ludovic Orban și-a depus miercuri, 13 octombrie, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW