Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


USR cere tuturor partidelor de opoziție să voteze legea organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Uniunea Salvați România (USR) solicită partidelor de opoziție aprobarea modificărilor legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.  Totodată, USR cere ALDE și Pro România să se alăture opoziției reale în demersurile de adoptare rapidă, în plen, a legii electorale, astfel încât localitățile României să fie conduse, din 2020, de persoane cu reprezentativitate.

„În urma ședinței de astăzi a grupurilor parlamentare ale USR, am decis să facem toate demersurile pentru deblocarea lucrărilor Comisiei speciale în materia legilor electorale. Este foarte important ca, în perioada următoare, Camera Deputaților să dea un vot pe proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest proiect de lege este pe masa Comisiei încă din luna iunie. Comisia este prezidată de un membru ALDE, așa că le solicităm parlamentarilor ALDE și Pro România să reluăm discuțiile în această comisie. În această comisie, PSD nu deține majoritate, astfel că, dacă există voință politică din partea celorlalte partide din Opoziție, nu este niciun impediment pentru a se da un raport în zilele următoare pe proiectul de lege, urmând ca acesta să ajungă la vot final în plenul Camerei Deputaților. Trebuie luată o decizie rapid, pentru că se apropie alegerile locale și orice modificare de legislație electorală trebuie din timp adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Noi vrem ca următoarele alegeri locale, cele din 2020, să se desfășoare după regula alegerii primarilor în două tururi de scrutin”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Potrivit sursei citate, în Parlament, în prezent, există mai multe proiecte de lege pe tema revenirii la alegerile în două tururi pentru primari. Două dintre ele au trecut de Senat, se află pe masa Comisiei speciale.

Modificarea legislației electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin reprezintă o prioritate pentru USR, iar măsura a fost inclusă și în inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică”.

USR consideră că alegerea în două tururi a primarilor constituie un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democrații funcționale.

La alegerile europarlamentare, USR a obținut scoruri bune în orașele mari unde cele mai mai multe primării sunt deținute de PSD. În anul 2016, la alegerile locale au fost organizate într-un singur tur de scrutin, ceea ce a avantajat PSD-ul.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW