„SICAP-ul” paralel al Bisericii Ortodoxe Române
Anunțurile de achiziții ale Bisericii Ortodoxe Române sunt făcute publice, după cum a arătat investigația Recorder, doar prin intermediul Revistei Lumina, o publicație care este difuzată doar în interiorul lăcașelor de cult. Cu alte cuvinte, deși primește finanțări publice, BOR evită sistemul de achiziții publice SICAP.
Însă acest fapt nu este tocmai ilegal. Expertul în achiziții publice Septimius Pârvu a explicat, într-o declarație acordată Mainnews.ro, că Biserica nu este o autoritate publică contractantă, conform legii, ceea ce însemnă că nu se supune cadrului normativ privind achizițiile publice.
„Biserica nu se supune legislației achizițiilor publice. Legea achizițiilor publice prevede că anumite entități pot deveni autorități contractante, însă Biserica nu se încadrează. Este o discuție pe care trebuie să o avem întrucât este o entitate care primește bani de la stat prin diverse mecanisme”, a explicat Septimius Pârvu.
Investiții în lăcașele de cult
Chiar dacă România este un stat laic, instituțiile publice au posibilitatea să facă investiții în lăcașele de cult, fie că vorbim de renovări sau de construcții noi. Septimius Pârvu arată că aceste alocări s-au realizat în două moduri, fie prin preluarea în administrare de către stat și realizarea investiției, ori prin donații. Diferența dintre cele două este că în prima situație autoritatea contractantă este instituția publică, ceea ce înseamnă că se supune legislației achizițiilor, iar în cea de-a doua este Biserica, care se supune doar regulilor interne.
„În ceea ce privește achizițiile pe care le face Biserica, vorbim de mai multe categorii. Pe de o parte, sunt acele investiții pe care le fac primăriile, dar sunt și mecanisme prin care instituțiile publice donează bani către Biserică. În acest din urmă caz achizițiile sunt făcute conform propriilor standarde. Pentru Catedrală diverse instituții au donat bani, însă acești bani nu s-au mai supus niciunei forme de achiziții publice”, arată Septimius Pârvu.
Schimbarea cadrului legal?
În aceste condiții, întrebarea legitimă pe care am adresat-o este dacă schimbarea cadrului legislativ s-ar putea impune. Septimius Pârvu s-a declarat sceptic că vreun partid politic și-ar putea asuma reglementarea acestei chestiuni, însă până atunci o soluție ar fi transparentizarea cheltuielilor.
„Este un subiect pe care niciun partid politic nu și l-ar asuma. În context electoral a existat susținere pentru Biserică din partea tuturor partidelor politice. Am putea începe să transparentizăm aceste transferuri din bugetele publice. În București au fost câteva sute de milioane care au plecat către Catedrală. Este un subiect greu de reglementat, însă ar trebui în primul rând să reducem aceste alocări”, a conchis Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum.
Ancheta Recorder
O rețea dezvoltată în jurul unor oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care se ocupă de construcția și reabilitarea de biserici din bani publici, a fost expusă, după ce un jurnalist Recorder, dându-se drept consultant pe fonduri europene, s-a infiltrat în BOR și a negociat contracte.
Omul de legătură dintre jurnaliști și cei care se ocupa de contractele de reabilitare ale Bisericii este politicianul social-democrat Lazăr Neacșu, care după publicarea investigației a demisionat din funcția de consilier general al municipiului București.
Reacția Patriarhiei
„Arhiepiscopia, unde lucra acel preot consilier lăudăros, va oferi un răspuns oficial. Eu răspund pentru Patriarhie, entitate total separată de Arhiepiscopie. Nu cunosc niciun detaliu din problematica discutată în material.
Celelalte două persoane incriminate în acesta sunt persoane din afara Bisericii și trebuie să răspundă personal. Părintele Patriarh nu poate avea absolut nicio legătura cu aceste persoane care au comis un rapt de imagine prin simpla lor învecinare conjuncturală cu Biserica.
Materialul Recorder este construit cu intenția evidentă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina unor persoane care se laudă cu o așa-zisa influență, fără ca aceasta sa existe, desigur”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Main News.
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: „SICAP-ul” paralel al Bisericii Ortodoxe Române […]
[…] „Biserica nu se supune legislaţiei achiziţiilor publice. Legea achiziţiilor publice prevede că anumite entităţi pot deveni autorităţi contractante, însă Biserica nu se încadrează. Este o discuţie pe care trebuie să o avem întrucât este o entitate care primeşte bani de la stat prin diverse mecanisme”, a explicat Septimius Pârvu pentru Mainnews.ro. […]
I have been exploring for a little bit for any high
quality articles or weblog posts in this kind of space .
Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.
Studying this information So i am happy to convey that I have an incredibly
good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot indubitably will make certain to don?t forget this
web site and provides it a glance on a continuing basis.
my web-site – Ranisha
… [Trackback]
[…] Here you will find 65250 more Info on that Topic: mainnews.ro/sicap-ul-paralel-al-bisericii-ortodoxe-1/ […]