Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


SURSE Dosar penal după ancheta de presă legată de afacerile BOR / Demisii din administrația bisericească, după materialul jurnalistic

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 octombrie 2021

UPDATE Procurorii DNA au deschis un dosar penal în urma informațiilor apărute în materialul Recorder, potrivit unor surse. Anchetatorii vor verifica dacă există fapte penale în ceea ce privește aspectele relatate. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aurel Mihai și Lazăr Neacșu, două dintre persoanele implicate în dezvăluirile Recorder privind achizițiile Bisericii Ortodoxe Române și-au prezentat marți, 13 octombrie demisiile din toate funcțiile ocupate în administrația bisericească.

O rețea dezvoltată în jurul unor oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care se ocupă de construcția și reabilitarea de biserici din bani publici, a fost expusă, după ce un jurnalist Recorder, dându-se drept consultant pe fonduri europene, s-a infiltrat în BOR și a negociat contracte. Omul de legătură dintre jurnaliști și cei care se ocupa de contractele de reabilitare ale Bisericii este politicianul social-democrat Lazăr Neacșu, care după publicarea investigației a demisionat din funcția de consilier general al municipiului București.

Aurel Mihai ocupa funcția de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor iar Lazăr Neacșu era membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească. Amintim că Lazăr Neacșu a demisionat în urma anchetei Recorder și din funcția de consilier general al municipiului București.

CITEȘTE ȘI: „SICAP-ul” paralel al Bisericii Ortodoxe Române

Arhiepiscopia Bucureștilor acuză „anticlericalism” jurnaliștilor

Într-un punct de vedere transmis la aproape 24 de ore de la publicarea anchetei, Arhiepiscopia Bucureștilor, instituția direct vizată de dezvăluiri, s-a mulțumit să atace publicația Recorder, precizând totuși că va demara o anchetă internă.

„Materialul este construit cu intenția obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potențiala vină a unor angajați din administrația bisericească și a unor așa-ziși complici ai instituției Arhiepiscopiei Bucureștilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obține beneficii personale prin simpla învecinare cu persoane importante, comițând un rapt de imagine. Jurnalistul ‘independent’, lipsit de credibilitate, prin modul în care a construit acest material, folosește tactica inoculării unei mari suspiciuni în rândul persoanelor care nu au nicio idee clară despre activitatea complexă și diversificată a Bisericii Ortodoxe Române și a cultelor religioase în general, activitate cu enorme beneficii sociale pentru comunitate. Se critică, pe fond, buna chivernisire a banilor în Biserică, nevorbindu-se deloc despre întoarcerea acestor bani în ampla sa operă social-filantropică”, arată Arhiepiscopia Bucureștilor.

În același document transmis presei, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor precizează că firma Solid System Solution, reprezentată de Marius Iorga, cel care afirmă în materialul video că obține fonduri pentru biserici, a fost descalificată, cu interdicția de a mai participa la licitații organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021.

Întregul punct de vedere al Arhiepiscopiei Bucureștilor poate fi consultat aici

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW