Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt liderii mișcării talibane, revenită la putere în Afganistan

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 august 2021

După 20 de ani de insurgență și atentate teroriste, talibanii au revenit la putere în Afganistan, ca urmare a retragerii SUA și a aliaților occidentali însă mult mai rapid decât estimările inițiale ale serviciilor de intelligence americane. 

Principalii lideri ai mișcării talibane sunt Haibatullah Akhundzada, liderul de facto, și Abdul Ghani Baradar, cel care ar urma să preia funcția de președinte al Afganistanului.

Haibatullah Akhundzada

Haibatullah Akhundzada a preluat conducerea mișcării talibane în anul 2016, după ce fostul lider Akhtar Mohammad Mansour, a fost ucis într-un raid al SUA. Potrivit publicației Washington Post, de când a devenit liderul de facto al talibanilor, a lucrat la consolidarea finanțelor grupului, în parte prin comerțul cu stupefiante, încercând totodată să unifice fracțiunile grupului și să consolideze puterea.

Cu toate că în anii ’80 Akhundzada a luptat împotriva trupelor sovietice, experiența sa militară este limitată. În anul 2001, după sosirea americanilor în Afganistan, Haibatullah Akhundzada a fugit în Pakistan, unde a predat la școli islamice înainte de a-și relua activitatea în cadrul mișcării.

Abdul Ghani Baradar

Molahul Abdul Ghani Baradar, liderul biroului politic al talibanilor, este unul dintre cei patru fondatori ai mișcării, în anul 1994. Potrivit BBC, el a devenit lider al mișcării de insurgență, după ce talibanii au fost dați jos de la putere în invazia condusă de SUA în 2001.

În februarie 2010, a fost capturat într-o operațiune comună SUA-Pakistan în orașul Karachi, situat în sudul Pakistanului, însă a fost eliberat din închisoare în anul ianuarie 2019, ca parte a unui plan de impulsionare a procesului de negociere.

În anul 2020, Baradar a purtat o convorbire telefonică cu Donald Trump, devenind astfel primul lider taliban care a discutat direct un președinte american.

Mohammad Yaqoob

Mohammad Yaqoob, fiul fostului lider al talibanilor, Molahul Omar, este unul dintre liderii comandații militari ai talibanilor. După moartea tatălui său, survenită în 2013 într-un spital din Karachi, și încercarea eșuată de a-i succeda acestuia la conduce, Yaqoob și-a început ascensiunea.

Antonio Giustozzi, expert taliban la Royal United Services Institute din Londra, citat de Europa Liberă, îl descrie pe Mullah Yaqoob ca parte a unei tabere moderate care favorizează un sfârșit negociat al războiului.

Sirajuddin Haqqani

Sirajuddin Haqqani, în vârstă de circa 45 de ani, a devenit după moartea tatălui său, Jalaluddin Haqqani, conducător al rețelei „Haqqani”, implicată în atacurile împotriva forțelor afgane și a aliaților occidentali.

Este dat în urmărire de SUA pentru implicarea în atentatul terorist din 2008 asupra unui hotel din Kabul, în care șase persoane, inclusiv un american, și-au pierdut viața. În același an, Haqqani ar fi fost implicat în tentativa de asasinare a președintelui afgan de la acea vreme, Hamid Karzai.

Pentru informații care ar duce direct la capturarea lui Sirajuddin Haqqani, Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de 5 milioane dolari.

Potrivit BBC, rețeaua „Haqqani” este în prezent una dintre cele mai puternice și temute grupări militare din regiune, considerată de unii experți chiar mai influentă în Afganistan decât Daesh.

Abdul Hakeem

Considerat unul dintre apropiații liderului Haibatullah Akhundzada, Molahul Abdul Hakeem, în vârstă de circa 60 de ani, este liderul Consiliului înalţilor erudiţi ai talibanilor și a coordonat negocierile cu SUA de la Doha.

Potrivit BBC, după invazia americanilor, Abdul Hakeem s-ar fi refugiat în Quetta, Pakistan, unde ar fi condusă o școală islamică și ar fi supravegheat justiția talibanilor.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW