Saturday, November 27, 2021
Jurnalism corect


Talibanii nu mai permit afganilor să se deplaseze la aeroportul din Kabul

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 august 2021

Talibanii nu mai permit cetățenilor afgani să meargă la aeroportul din Kabul, a anunțat, marți, 24 august, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, citat de BBC.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentantul talibanilor i-a îndemnat să revină acasă pe oamenii care încearcă disperați să părăsească țara.

Directorul CIA, întâlnire cu liderul politic al talibanilor

Decizia vine în contextul în care directorul CIA, William Burns, a avut luni, 23 august, o întâlnire confidenţială la Kabul cu liderul biroului politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar, relatează publicaţia The Washington Post, citată de Agerpres. Molahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mișcării, este noul lider al regimului care a preluat puterea la Kabul.

Potrivit unui responsabil al Casei Albe, începând de luni dimineaţă avioanele americane şi ale altor state partenere au evacuat circa 21.600 de oameni de la Kabul.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt liderii mișcării talibane, revenită la putere în Afganistan

Talibanii au preluat puterea în Afganistan

După ce statele occidentale au început evacuarea ultimelor trupe din Afganistan, talibanii au preluat puterea la Kabul, forțându-l pe Ashraf Ghani să demisioneze.

SUA și aliații din NATO i-au alungat de la putere în noiembrie 2001 pe talibani, după ce aceștia i-au oferit adăpost lui Osama bin Laden și altor teroriștii Al-Qaida implicați în atentatele de la 11 septembrie.

În perioada 1996 – 2001, când s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au impus interpretarea în sens foarte strict a legii islamice Șaria. Femeilor au obligate să poarte burka, le-a fost interzisă  educația și restricționat accesul la asistență medicală. În același timp, au fost impuse pedepse brutale, precum uciderea cu pietre(lapidarea), execuții publice și amputarea unui membru pentru cei acuzați de furt.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Scenariu sumbru pentru Occident. Expert în securitate internațională: Pericolul atacurilor teroriste cu siguranță va crește în următoarele luni

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW