ANALIZĂ Cum au ajuns magistrații corupți să încaseze pensii speciale | Reacții din sistemul judiciar pe tema situației incredibile
În România există judecători sau procurori care încasează pensii speciale deși au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Totul se explică prin prisma prevederilor legale care interzic venitul doar dacă fapta penală a fost săvârșită după anul 2014. Main News a consultat mai mulți magistrați, pentru a vedea cum este percepută situația din interiorul sistemului judiciar.
Fostul președinte al Judecătoriei Sectorului 5, în prezent judecător la Curtea de Apel București, Aurelian Murgoci, a explicat, în primul rând, cum este posibil ca magistrați dovediți corupți să ia pensie de serviciu.
„Încă de prin anul 2014 s-a stabilit prin lege că magistrații condamnați definitiv pentru fapte de corupție nu mai beneficiază de pensie de serviciu sau specială, cum i se spune în spațiul public. Soluția legislativă adoptată la acel moment este una de bun simț, deoarece pensia de serviciu este o recompensă acordată magistratului pentru numeroasele interdicții la care a fost supus, pentru stresul psihologic în care a lucrat continuu și pentru munca asiduă de zi cu zi. Or, dacă magistratul a comis fapte de corupție, este firesc să nu îi mai acorzi această recompensă. Prin urmare, ceea ce legiuitorul a făcut acum 7 ani, din acest punct de vedere, este un semnal de normalitate”, susține judecătorul.
Totuși, sunt în continuare magistrați care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție și care beneficiază la acest moment de pensia specială. Murgoci explică și cum s-a ajuns aici.
„Legea adoptată în anul 2014 se aplică doar dacă fapta de corupție a fost comisă ulterior adoptării legii, lucru stabilit cu valoare obligatorie de către Curtea Constituțională și preluat și de instanțele judecătorești în decizii de speță. Or, faptele de corupție comise de magistrați, care au făcut vâlvă în spațiul public, sunt, multe dintre ele, comise înainte de anul 2014. Pe cale de consecință, avem foști magistrați care au ”în buzunar” atât condamnarea definitivă pentru corupție, cât și recompensa reprezentată de pensia de serviciu”, arată magistratul.
Întrebat dacă situația este revoltătoare, judecătorul de la Curtea de Apel București a catalogat situația drept tristă.
„M-ați întrebat dacă mă revoltă această situație. Răspunsul meu este că dacă m-aș revolta pentru tot ce se întâmplă în sistemul judiciar, aș fi un om permanent revoltat. Dar pot să zic că este un pic trist că nu am reușit să rezolvăm la nivel de sistem această situație a pensiei de serviciu pentru magistrații condamnați pentru corupție. Nu ne face bine la imagine. Nu vreau să critic vreo decizie de speță sau vreo decizie obligatorie, pentru că aceste decizii sunt date cu respectarea legii, vreau doar să evidențiez că ceea ce se întâmplă nu ne face cinste și ne afectează, încă, imaginea”, a încheiat Aurelian Murgoci.
Procuror: Lacună legislativă
Un alt magistrat indică, de asemenea, în scurta reacție acordată Main News, că la mijloc a fost o problemă de ordin legislativ.
„A fost o lacună legislativă corectată ulterior. Iar celor care au beneficiat de lacună nu le mai pot fi luate înapoi aceste pensii”, susține procurorul al cărui nume nu îl vom publica.
Condamnați și cu pensia specială în buzunar
Un caz celebru este cel al judecătorului Mircea Moldovan. Deși este condamnat definitiv, el a câștigat un proces, în primă instanță, prin care i se acordă pensia specială.
Potrivit unor surse, inițial pensia i-a fost refuzată, având în vedere condamnarea. De altfel, o decizie rămasă definitivă tot în instanță a validat refuzul. Chiar și așa, Moldovan a dat Tribunalul București în judecată. Pe fond, chiar la această instanță, a și câștigat iar decizia este executorie.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată. Constată că reclamantul are dreptul să solicite înscrierea la pensie de serviciu în temeiul legii nr. 303/2004. Obligă pârâtul la eliberarea adeverinţei tip prevăzută la art. 13 alin. 2 raportat la Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului României nr. 1275/2005 care să cuprindă vechimea în magistratură, vechimea în funcţia de judecător sau de procuror, media veniturilor brute ale unui judecător sau procuror, realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului şi venitul brut realizat la data pensionării de un judecător sau un procuror, în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului, inclusiv cu concluziile acestuia referitoare la îndeplinierea sau nu de către reclamant a condiţiilor de pensionare. Respinge în rest celelate pretenţii. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta TMB.
Nu și definitivă, însă, astfel că procesul este pe rol, în calea de atac, la Curtea de Apel București. Moldovan a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru luare de mită.
O altă fostă judecătoare, Dumitrița Piciarcă, și ea condamnată definitiv, a obținut, tot în instanță, pensia specială. Ba mai mult decât atât, fostul magistrat a câștigat și dobândă.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/analiza-cum-au-ajuns-magistratii-corupti-sa-incaseze-pensii-speciale-reactii-din-sistemul-judiciar-pe-tema-situatiei-incredibile/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/analiza-cum-au-ajuns-magistratii-corupti-sa-incaseze-pensii-speciale-reactii-din-sistemul-judiciar-pe-tema-situatiei-incredibile/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: mainnews.ro/analiza-cum-au-ajuns-magistratii-corupti-sa-incaseze-pensii-speciale-reactii-din-sistemul-judiciar-pe-tema-situatiei-incredibile/ […]