Wednesday, December 1, 2021
Jurnalism corect


REACȚII | Cum a împărțit Dragnea CSM în două, în prima zi de libertate | Nemulțumiri pentru lipsa de reacție a Plenului față de declarațiile fostului șef PSD

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Politic , at 17 iulie 2021 Etichete: ,

Declarațiile lui Liviu Dragnea, care, după eliberare, a acuzat că a fost condamnat politic, au dus la un nou conflict în Consiliul Superior al Magistraturii. Prin vot, plenul CSM a refuzat să ia atitudine față de afirmațiile lui Dragnea, după cum Main News a scris aici. Ulterior, după ce subiectul a apărut în presă, Secția pentru judecători a CSM a publicat un scurt comunicat de presă, în care face apel la un limbaj adecvat în cazul deciziilor din instanțe. Situația a stârnit nemulțumiri în Consiliul Magistraturii.

Andrea Chiș, judecătoarea din Consiliu care a solicitat punerea pe ordinea de zi a subiectului, susține că poziția Secției nu echivalează cu cea a Plenului CSM.

Un comunicat de presă prin care se evocă un principiu, fără referire la fapte, care vine din partea unei secții a CSM e departe de a avea forța unei hotărâri a Plenului de apărare a independenței autorității judecătorești. Problema competenței trebuie tranșata de Plen, conform unei hotărâri anterioare a CSM. Voi reitera solicitarea în Plenul următor, întrucât, din comunicatul Secției pentru judecători, rezultă că și membrii acestei Secții sunt de acord, doar au un dubiu privind competența, iar aceasta se decide de Plen. În ceea ce mă privește, nu am niciun dubiu că o afirmație privind o condamnare politică nu vizează doar instanțele care au pronunțat hotărârea de condamnare, ci și parchetul sau parchetele care au trimis în judecată”, a explicat Chiș pentru Main News.

Potrivit unei alte reacții din Consiliul Superior al Magistraturii, refuzul punerii subiectului pe ordinea de zi echivalează cu lipsa unei reacții față de declarațiile lui Dragnea.

Prin acest comunicat se refuză, practic, a se constata încălcarea independenței judecătorilor de la ÎCCJ, ca urmare a declarațiilor lui Liviu Dragnea. Există o dublă măsură a CSM. Astfel, în cazul unor declarații mult mai inofensive, ministrul Justitiei (Stelian Ion, n.r.) a fost pus la zid de fiecare dată”, este o altă reacție din CSM.

Main News a solicitat un punct de vedere și de la președintele CSM, Bogdan Mateescu. Magistratul nu a dorit să comenteze subiectul.

Context

După eliberarea din Penitenciarul Rahova, Liviu Dragnea a declarat că a fost condamnat politic.

El a spus că a ajuns la închisoare deși este nevinovat și l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că s-ar afla în spatele condamnării sale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW