Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un an de la condamnarea lui Liviu Dragnea | După încercări eșuate de a ieși din închisoare, fostul șef PSD ia în calcul să meargă la CEDO. Când poate fi eliberat condiționat

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 27 mai 2020 Etichete: , , ,

Se face un an de la condamnarea lui Liviu Dragnea. Pe 27 mai 2019, fostul șef al social-democraților a fost condamnat, definitiv, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Pedeapsa dictată de Instanța Supremă a fost dată în celebrul dosar al angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Deși a trecut un an de la verdict, Dragnea încă mai are de stat în penitenciar.

Pentru a putea cere eliberarea condiționată, Liviu Dragnea trebuie să execute cel puțin doi ani și patru luni, din care se scad zilele câștigate ca urmare a muncii prestate în penitenciar.

Prin urmare, Liviu Dragnea ar putea fi eliberat, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Din vârful statului, după gratii

La începutul anului 2019, Liviu Dragnea era cea mai puternică voce din PSD. Imediat după condamnare, el a fost contestat puternic de mai mulți social-democrați.

Sentința a fost dată de Înalta Curte pe 27 mai. Acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, i-a determinat pe șefii DGASPC să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD, Dragnea a primit trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

În motivare, un document care se întinde pe aproape 700 de pagini, magistrații Instanței Supreme și-au explicat decizia de a-l trimite pe fostul șef PSD în spatele gratiilor.

Concluzia impusă de probatoriul anterior analizat este aceea că exista un interes al inculpatului, în calitate de preşedinte al Organizaţiei judeţene P….. …., în menţinerea inculpatelor…. . şi…. . în cadrul D.G.A.S.P.C. …., pentru a putea fi remunerate de această instituţie, în condiţiile în care inculpatele nu erau plătite pentru activitatea prestată de acestea la sediul Organizaţiei P….. ….. Prezenţa efectivă a celor două inculpate era necesară în vederea desfăşurării activităţilor curente ale organizaţiei de partid, pe care inculpatul E. o conducea, inculpata C. redactând toate documentele emise de această organizaţie, iar inculpata K., asigurând relaţia cu mass-media”, au arătat judecătorii în documentul prin care și-au motivat decizia.

Încercări eșuate de a obține libertatea

După ce a fost încarcerat, Liviu Dragnea a inițiat mai multe demersuri în instanțe, pentru a obține eliberarea.

Deși decizia Curții Constituționale cu privire la completurile de trei judecători nu i se aplică direct, fiind dată după condamnare, Dragnea a invocat-o în procesele deschise.

Până acum, însă, fostul șef al social-democraților a pierdut toate aceste procese. Ultima contestație i-a fost respinsă săptămâna trecută.

Întrebată dacă Liviu Dragnea ia în calcul un demers la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, avocata Flavia Teodosiu, care îl apără pe politician, a răspuns afirmativ.

Dosarul Tel Drum

Ancheta Tel Drum, al treilea dosar în care protagonist este Liviu Dragnea (după ”Referendum” și”Protecția Copilului”), este încă la DNA.

În acest dosar, fostul șef al PSD este acuzat de fraudă cu fonduri europene și guvernamentale.

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în toamna anului 2017. La aproape trei ani de atunci, cercetările nu s-au încheiat.

Dacă, anul trecut, șeful de atunci al DNA și-a asumat mai multe termene de finalizare a anchetei, care însă nu au fost respectate, actual șef al parchetului anticorupție s-a limitat la a spune că cercetările continuă și că nu va avansa termene.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW