Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Liviu Dragnea, citat la DNA pentru a fi inculpat în dosarul Tel Drum, la trei ani de la punerea sub acuzare | „Odiseea” anchetei care părea fără final și războiul DNA-SIIJ

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 26 iunie 2020 Etichete: , ,

Ancheta în celebrul dosar Tel Drum, în care Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare încă din toamna anului 2017, se apropie de final. Cel puțin asta pare să arate decizia procurorului DNA, de a-l cita pe fostul șef PSD pentru a-i aduce acestuia la cunoștință că devine, din suspect, inculpat. De regulă, acest pas este un semn că se apropie trimiterea în judecată. Ancheta nu a fost, însă, una lipsită de controverse. Secția Specială a încercat preluarea dosarului, în vreme ce conducerea DNA a avansat mai multe termene de finalizare a cercetărilor, termene care nu au fost respectate.

Grup infracțional, prejudiciu de milioane

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul Tel Drum într-un moment în care se afla pe culmile puterii și controla atât PSD cât și Parlamentul, respectiv Guvernul.

În 13 noiembrie 2017, Dragnea a fost informat oficial că este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete (cu rezultat – obținerea pe nedrept de fonduri europene), două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Sub acuzare au fost puse și alte opt persoane, printre care reprezentanți Tel Drum, apropiați de Liviu Dragnea.

Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, transmiteau procurorii DNA în 2017.

Etapele

Pentru asigurarea unor beneficii pentru presupusul grup infracțional organizat, activitatea ar fi fost concepută în etape, în funcție inclusiv de funcțiile și influența pe care membrii acestuia le-au dobândit. O parte dintre etape, potrivit DNA, ar fi:

– privatizarea Tel Drum și trecerea ei sub influența lui Dragnea, prin interpuși

– achiziționarea unui utilaj foarte scump (30 miliarde lei vechi) și înstrăinarea lui către Tel Drum

– 2002-2005: acordarea către Tel Drum, fără procedură de atribuire, a contractelor privind infrastructura rutieră din Teleorman

Asigurarea câștigării de către Tel Drum a contractelor de lucrări finanțate din fonduri publice, în special în cazul Consiliului Județean Teleorman, prin folosirea influenței

– Obținerea ilegală de finanțări din bugetul național, prin intermediul luiLiviu Dragnea Nicolae și de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false și inexacte

– Facilitarea și intermedierea numirilor unor persoane fizice în funcții din cadrul administrației centrale, prin intermediul membrilor grupului infracțional organizat care administra Tel Drum SA

– Furnizarea de fonduri pentru formațiunea politică din care Liviu Dragnea face parte, etc.

CITEȘTE ȘI: Când poate fi eliberat condiționat Liviu Dragnea

Beneficii personale

DNA mai acuză că membrii presupusului grup infracțional ar fi obținut beneficii personale diverse, în funcție de atribuțiile și rolul pe care îl aveau în cadrul grupului.

Liviu Nicolae Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție) a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte, respectiv donații de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia (circa 2,5 milioane de lei în anul 2009), transferul părților sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupului infracțional organizat către fiul său, dividende și sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea și de fosta soție de la o altă societate din grup, bani obținuți de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupului infracțional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deținut de o societate din grup și a cărui îmbunătățire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA)”, potrivit DNA.

La finalul lunii noiembrie 2017, procurorii DNA au anunțat că au pus sechestru pe bunurile celor vizați, inclusiv pe averea lui Liviu Dragnea. Prejudiciul estimat în dosar se apropie de 30 de milioane de euro.

Liviu Dragnea a negat în permanență acuzațiile lansate de procurorii anticorupție.

SIIJ ”poftea” la dosarul Tel Drum

În primăvara anului 2019, procurorul general de la acea vreme a tranşat conflictul dintre Direcţia Naţională Anticorupţie şi Secţia Specială, legat de ancheta Tel Drum.

Atunci, Augustin Lazăr a dispus ca ancheta să fie continuată de procurorii DNA în contextul în care ambele parchete considerau că trebuie să se ocupe de dosar. De altfel, Secţia specială a cerut de patru ori dosarul de la DNA, înainte ca șeful de atunci al DNA să sesizeze Parchetul General.

Termene nerespectate

În ianuarie 2020, procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor, a declarat că nu mai vrea să avanseze termene în cazul dosarului „Tel Drum”, însă speră ca ancheta să fie soluționată anul acesta.

Nu mai avansez termene. Se lucrează în acel dosar. Să sperăm că nu va mai dura mult și va fi dată și o soluție legală. (…) Nu pot devoala chiar toate actele pe care le face procurorul dar cred că într-un termen nu foarte îndepărtat va fi dată o soluție. Este greu să impui în astfel de cauze termene precise care pot fi depășite. Dosarele de corupție nu sunt chiar așa simplu de investigat (…) Întârzierile în soluționarea unui dosar pot interveni oricând. Esențial e ca acele întârzieri să fie justificate, nu nejustificate, că atunci se vor impune măsuri. (…) Sper și cred că va fi soluționat în anul 2020”, a declarat Călin Nistor la sfârșitul interviului susținut pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DNA, pe care nu a obținut-o.

Anterior, Nistor Călin anunțase că ancheta va fi gata în anul 2019, lucru care nu s-a întâmplat.

Iar în mai 2020, noul șef al DNA, Crin Bologa, a anunțat că cercetările în dosarul Tel Drum au fost suspendate pe perioada stării de urgenţă.

CITEȘTE ȘI: Lovitură pentru Liviu Dragnea în procesul în care cerea anchetarea procurorului din dosarul Tel Drum

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW