ANALIZĂ: Blocaj în Consiliul Magistraturii / Miza alegerii noului președinte
Odată cu alegerea conducerii pentru anul 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a marcat o premieră. Deși votul pentru stabilirea noului președinte a fost dat de două ori, nu s-a ajuns la consens. Nicoleta Țînț, propusă de judecătorii din CSM, a obținut, de fiecare dată, 9 voturi pentru și 9 împotrivă. Alegerea noului șef al forului a fost amânată, așadar, pentru săptămâna viitoare. Soarta Secției Speciale, susținerea aplicării recomandărilor internaționale în legislația din justiție și poziționarea față de atacurile lansate la adresa magistraților sunt doar trei dintre mizele acestor alegeri.
Consiliul Superior al Magistraturii, forul care trebuie să garanteze independența sistemului de justiție, își schimbă conducerea în fiecare an. Deși mandatul membrilor CSM este de șase ani, președintele și vicepreședintele instituției ocupă funcțiile câte 12 luni.
Cine este judecătoarea Nicoleta Țînț
Cum mandatul Liei Savonea a ajuns la final, trebuie organizate alegeri. Judecătoarea Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este considerată o apropiată a actualei șefe CSM. De altfel, Țînț s-a poziționat adesea în favoarea deciziilor luate de Lia Savonea.
Doar că, pusă în fața votului, Nicoleta Țînț nu a reușit să obțină o majoritate. Deși votul a fost reluat, scorul a rămas 9-9, astfel că nu a putut fi aleasă. Ședința va fi reluată săptămâna viitoare.
De-a lungul mandatului din 2019, Savonea a avut o serie de conflicte cu unii membri CSM, printre care fosta șefă a Instanței Supreme, Cristina Tarcea. Totodată, a avut o lungă dispută cu Ana Birchall, fost ministru al Justiției. Savonea s-a remarcat prin susținerea unor modificări făcute în legislația din justiție. De departe, însă, cel mai vizibil aspect a fost cel al susținerii Secției Speciale. Sub conducerea ei, CSM a încercat de șapte ori să o valideze pe Adina Florea la șefia SIIJ, însă nu a reușit. De curând, Florea s-a retras din cursă.
Cine este noul vicepreședinte al CSM
În schimb, alegerea noului vicepreședinte al Consiliului s-a desfășurat fără probleme, astfel că Tatiana Toader a fost aleasă să ocupe funcția.
Toader este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și va conduce CSM alături de viitorul președinte.
Miza uriașă
Soarta Secției Speciale dă greutate alegerilor din CSM. În contextul în care se vorbește despre desființarea sau modificarea felului în care funcționează SIIJ, Adevărul citează surse politice potrivit cărora liderii PSD și cei ai PNL vor lua în calcul și poziția viitoarei conduceri a CSM, înainte de o decizie.
În plus, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană (în raportul MCV) și Grupul de State Împotriva Corupției (GRECO) au făcut, în repetate rânduri, recomandări cu privire la modificările aduse legilor justiției. Deși nu poate modifica legi, Consiliul Magistraturii are un cuvânt greu de spus în aplicarea acestor recomandări.
Un semnal a venit chiar de la președintele României. Prezent la ședința CSM de marți, Klaus Iohannis le-a cerut membrilor Consiliului să susțină implementarea acestor recomandări.
Totodată, Consiliul Superior al Magistrturii are și rolul de a lua apărarea magistraților vizați de atacuri.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you can find 67406 additional Information on that Topic: mainnews.ro/analiza-blocaj-in-consiliul-magistraturii-miza-alegerii-noului-presedinte/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/analiza-blocaj-in-consiliul-magistraturii-miza-alegerii-noului-presedinte/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 58510 more Information to that Topic: mainnews.ro/analiza-blocaj-in-consiliul-magistraturii-miza-alegerii-noului-presedinte/ […]