Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


36 de români sunt blocați în Africa de Sud, după suspendarea zborurilor / Cum vor fi aduși în țară UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2021

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a anunţat duminică, 28 noiembrie, că o aeronavă TAROM va zbura la Pretoria pentru a-i prelua pe cei 36 de cetăţeni români care sunt blocaţi în Africa de Sud.

Ciucă a precizat că mai sunt 50-55 de locuri libere disponibile prin care aeronava va putea prelua şi alţi cetăţeni blocaţi şi astfel alte state europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud să o poată face, prin Mecanismul european pentru situaţii de urgenţă.

„(…) A apărut acea problemă privind cetăţenii români, o echipă de rugby blocată în Africa de Sud şi mai sunt alţi patru cetăţeni români care sunt blocaţi acolo şi trebuie să se întoarcă acasă. Referitor la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu MAE, cu Ministerul Transporturilor cu DSU şi, începând de ieri, au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de guvern şi în felul acesta am identificat la TAROM o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români.

De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă. Mi se pare cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentru că cetăţenii aşteaptă astfel de decizii de la noi. Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară să facem în aşa fel încât să simţim împreună româneşte”, a declarat premierul la începutul ședinței de guvern de astăzi.

Știrea inițială

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat sâmbătă, 27 noiembrie, că 36 de cetățeni români sunt blocați în Africa de Sud, în contextul în care au fost suspendate cursele aeriene spre Uniunea Europeană, după ce a fost depistată noua tulpină de COVID botezată Omicron.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul aplicării recomandărilor privind suspendarea zborurilor curselor aeriene către Uniunea Europeană, ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, Ambasada României la Pretoria gestionează, la acest moment, situația a 36 de cetățeni români (turiști, navigatori și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări.

MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegației sportive, pentru asigurarea celor necesare și, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt în legătură cu autoritățile locale pentru prelungirea vizei de ședere a cetățenilor români aflați pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul”, a transmis ministerul sâmbătă.

Cum vor fi aduși în țară

Eduard Novak, ministrul Sportului, a anunțat duminică, 28 noiembrie, că românii au fost testați pentru COVID-19, rezultatele fiind negative. Acum, se caută alte zboruri care să-i aducă acasă pe conaționali. În caz contrar, România va trimite o aeronavă după ei.

„Sunt de ieri în contact strâns cu echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, blocată în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului, dar și cu premierul și cu ministrul afacerilor externe. Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe „zimbri”, cât și pe ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de ședere, dacă va fi cazul, precum și a cazării.

Situația lor se va rezolva și vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toți vor reveni în deplină siguranță. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare”, a precizat pe rețeaua socială ministrul.

Unde pot cere asistență românii

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon:

  • ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061
  • și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84,

Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW