Stirile zilei

MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forţe în proximitatea graniţelor României cu Ucraina

Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția, miercuri, asupra unei campanii de dezinformare rusești legate de atacurile recente desfășurate în noaptea de joi, 16 ianuarie, spre vineri, 17 ianuarie. Aceste atacuri, realizate cu drone de către forțele Federației Ruse, au vizat infrastructura portuară civilă din Ucraina, situată aproape de granița cu România. Potrivit oficialilor, propaganda rusă utilizează informații false, scoase din context sau complet inventate, pentru a denatura adevărul și a influența opinia publică.

„Așa cum Ministerul Apărării Naționale a comunicat deja, pe timpul atacurilor ilegale cu drone desfășurate de forțele ruse în noaptea de joi, 16 ianuarie, spre vineri, 17 ianuarie, sistemele de monitorizare și supraveghere ale Ministerului Apărării Naționale au semnalat încălcări ale spațiului aerian românesc, ceea ce a impus, conform procedurilor, instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea și decolarea, din Baza 86 Aeriană de la Borcea, a două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană”, precizează MApN într-un comunicat oficial.

Ulterior, așa cum s-a specificat într-un al doilea comunicat, investigațiile realizate de echipe mixte din cadrul MApN, SRI și MAI au identificat două zone în care au căzut fragmente de drone rusești de tip Geran-1/2. Una dintre aceste zone se află între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, iar cealaltă în sudul localității Chilia Veche. „Impactul resturilor de drone, care au fost ridicate pentru investigații, nu a afectat infrastructura, iar pagube materiale nu au fost semnalate. Această situație, care a devenit din păcate o rutină, a fost utilizată drept pretext pentru un scenariu complet fictiv, elaborat în laboratoarele de propagandă de la Kremlin”, susțin oficialii MApN.

Conform ministerului, „articolele publicate de presa din Rusia prezintă atacul ilegal realizat de forțele proprii asupra porturilor civile ucrainene ca având loc o zi mai târziu, vineri, 17 ianuarie, spre sâmbătă, 18 ianuarie, și acreditează, fără nicio bază reală, ideea că Armata României ar fi intervenit împotriva dronelor rusești folosind mijloace dispuse pe teritoriul național”. Scenariul fictiv susține că obiectivul atacurilor ruse ar fi fost „o operațiune de tranzit de militari români sau mercenari, transportați cu ambarcațiuni de pe malul românesc pe cel ucrainean”. De asemenea, materialele de propagandă afirmă că intervenția românească ar fi implicat pierderi semnificative, iar elicoptere ale Forțelor Aeriene Române ar fi fost mobilizate pentru evacuarea victimelor și sprijinirea forțelor ucrainene.

Deși lipsită de credibilitate, această „știre” este tipică pentru campaniile ruse de influențare și manipulare, se mai precizează în comunicat. „Indiferent de cât de neîndemânatic este redactată și de câte erori conține, știrea falsă este amplificată prin algoritmi și agenți umani, fiind distribuită pe diverse canale de propagandă. Reacțiile generate de așa-ziși experți sau oficiali sunt ulterior exploatate pentru a extinde impactul în mediul online, în special pe platformele digitale.”

Scopul acestor operațiuni este de a manipula opinia publică din România și din alte țări NATO, inducând ideea că Alianța Nord-Atlantică dorește să provoace un conflict cu Rusia, iar România este forțată să participe. Alte narațiuni similare includ presupuse pregătiri ale autorităților române pentru trimiterea de militari în Ucraina sau utilizarea bazelor militare pentru operațiuni ofensive, teme frecvent exploatate de propagandă.

De asemenea, astfel de dezinformări vizează publicul rus, promovând mitul unei „cetăți asediate” și alimentând ideea că Rusia se apără împotriva unui NATO agresiv. „Reiterăm faptul că realitatea pe care propaganda rusă încearcă să o ascundă este că Federația Rusă, sfidând normele internaționale, a militarizat Marea Neagră, a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar din 2022 este implicată într-un război de agresiune împotriva unui stat suveran. Acțiunile Rusiei reprezintă un atac asupra democrației și libertății globale”, concluzionează MApN.

Ministerul avertizează că în perioada următoare această dezinformare va fi amplificată de canalele propagandei ruse, inclusiv în spațiul public românesc și pe platformele digitale.

foto: MApN

Articole Recomandate

Back to top button