Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Teodosie, izolat în cadrul BOR. Doi angajați SRI, hirotoniți preoți de Arhiepiscopul Tomisului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 31 octombrie 2024

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis joi că Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod nu mai au voie să accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului, relatează G4Media.ro.

„Aprobă ca Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod să nu mai accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului, până când  Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va respecta practica euharistică panortodoxe și hotărârea sinodală din 17 februarie 2011 referitoare la citirea moliftelor Sfântului Vasile cel Mare”, potrivit deciziei Sfântului Sinod.

Sfântul Sinod afirmă că este vorba despre o tentativă de fraudare a modalității statutare de transfer a clericilor și a transmis către Teodosie o cerere de explicații.

Doi angajați ai SRI, hirotoniți preoți de Teodosie

Potrivit sursei citate, din sesizările primite s-a constat că, pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor există diferite cazuri și situații de clerici hirotoniți în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei și Teleormanului, care slujesc necanonic, nestatutar și neregulamentar. Dintre aceștia, unii au început în ultima perioadă să îndrăznească să solicite înfierea în Arhiepiscopia Bucureștilor, deși nu îndeplinesc condițiile statutare și regulamentare, precum și cele stabilite prin hotărâri sinodale, și anume:

  • pr. Ion Daniel Soos, hirotonit în anul 2019 diacon pe seama Catedralei „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța și apoi preot misionar pe seama Parohiei „Viile” din județul Constanța, care de fapt lucrează la Școala Gimnazială „Anton Pann” din orașul Voluntari, județul Ilfov, transferat în anul 2016 fără dreptul de a mai reveni în Arhiepiscopia Bucureștilor;
  • cazul pr. Ionuț Dumitru, hirotonit diacon în 27 aprilie 2024 și preot în 2 mai 2024 pe seama Catedralei „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța, angajat laic la Serviciul Român de Informații, Garnizoana București, care a solicitat nestatutar să slujească în capela militară, fără a susține însă examenul de promovare în clerul militar;
  • cazul pr. Emanuel-Robert Bărângă, hirotonit diacon și preot în anul 2019 pe seama Parohiei Crângu din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, angajat laic la Serviciul Român de Informații, Garnizoana București, care a solicitat nestatutar să slujească în capela militară, fără a susține însă examenul de promovare în clerul militar;
  • photos Calist Ionescu și fratele său propos. Spiridon Ștefan Ionescu, hirotoniți diaconi și preoți pe seama Catedralei Sf Petru și Pavel din Constanța, locuiesc și își desfășoară activitatea în prezent în localitatea lor natalăîn orașul natal Breaza, județul Prahova.

Potrivit sursei citate, o altă situație de indisciplină din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, care a afectat grav imaginea întregii Biserici Ortodoxe Române prin mediatizarea ei la nivel național, este situația preotului Nicu Chiriță, fost vicar eparhial, care, în ziua de 8 august 2024, a fost reținut pentru 24 ore și plasat în arest la domiciliu pentru 30 zile. Acesta din urmă este cercetat într-un dosar penal, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare, prin care a provocat un prejudiciu total de peste 4,9 milioane de lei, ambele infracțiuni fiind comise în formă continuată.

„În concluzie, se poate constata că, deși disciplina canonică, statutară și sinodală privitoare la hirotonie este foarte clar stabilită canonic, statutar și regulamentar, iar Sfântul Sinod a luat mai multe hotărâri în acest sens, există în continuare situații în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei Teleormanului, nu o respectă, hirotonind în continuare necanonic, nestatutar și neregulamentar teologi din alte eparhii fără acordul Chiriarhului lor sau hirotonind teologi care nu îndeplinesc toate condițiile legale, statutare și sinodale privitoare la hirotonie. Mulți dintre aceștia nu rămân în eparhiile pentru care au fost hirotoniți, adică în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei și Teleormanului, ci își desfășoară activitatea necanonic, nestatutar și neregulamentar pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor”, se mai arată în comunicatul decizia Sfântului Sinod.

Urmărit penal de DNA

DNA a început urmărirea penală față de Arhiepiscopul Tomisului și de consilierul economic al instituției, Ilie Petre, după ce Recorder a publicat un documentar filmat cu camera ascunsă în care arhiepiscopul Teodosie acceptă plata unui comision de 160.000 lei către un pretins om de afaceri pentru ca acesta să intervină la Secretariatul de Stat pentru Culte în vederea aprobării unei finanțări de 800.000 lei.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, au transmis procurorii DNA. 

Potrivit imaginilor publicate de Recorder, Teodosie acceptă oferta unui fost preot, care juca rolul unui om de afaceri, și îl pune pe acesta în legătură cu consilierul său pentru stabilirea tuturor detaliilor, inclusiv cu privire la plata „comisionului”, în valoare de 20% din finanțarea care urma să fie obținută de la stat. „E mană cerească pentru noi”, a fost replica lui Teodosie la auzul afacerii propuse de către colaboratorul Recorder.

În imaginile surprinse într-o altă zi, arhiepiscopul Tomisului apare alături de consilierul său și pretinsul om de afaceri punând la punct toate detaliile afaceri. În urma acestor discuții, Arhiepiscopia Tomisului a trimis la Secretariatul de Stat pentru Culte o cerere de finanțare de circa 800.000 de lei, pe care însă a retras-o la scurt timp după ce jurnaliștii Recorder s-au interesant despre aceasta.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW