Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România se topește în „săptămâna africană”. Ce sunt și cum ne afectează nopțile tropicale

By Oprea Ioana , in Stirile zilei , at 19 iunie 2024

Peste tot în lume, fenomenele meteo extreme sunt fără precedent. În ultimele 12 luni, au fost depășite constant recorduri de temperatură, iar România nu face excepție. Prognoza pentru următoarele două săptămâni indică zile toride cu temperaturi resimțite de peste 40 de grade și cu nopți tropicale.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prognozat, pentru ultima jumătate a primei luni de vară, valori termice în continuă creștere în România, cu disconfort termic ridicat. Prima săptămână a intervalului 17 iunie – 1 iulie va fi una „africană”, cu vreme caniculară și sufocantă.

În această săptămână, temperaturile vor urca până la 38 de grade Celsius, dar vor fi resimțite spre 40-42 de grade Celsius.

„Masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii. Marţi, a fost extinsă avertizarea meteorologică de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia și Oltenia, dar și în partea de sud-vest a țării. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă de peste 35 de grade, cu accente spre 37-38 în sud”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

Vineri și sâmbătă, 38 de grade la umbră

Potrivit directorului ANM, de-a lungul acestei săptămâni se va intensifica masa de aer foarte cald dinspre Africa, iar vârful acestui episod de caniculă va fi începând de joi, când se vor înregistra 38 de grade.

„Vineri și sâmbătă, vor fi 38 de grade la umbră și, așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită”, a mai spus Elena Mateescu.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va ajunge și va depăși pragul critic de 80-82 de unități.

Meteorologii mai spun că în unele zone ale țării vor fi emise coduri portocalii de caniculă, iar nopțile vor fi tropicale, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Cum ne afectează nopțile tropicale

Un fenomen meteorologic despre care se vorbește tot mai des în România îl reprezintă nopțile tropicale. Ce înseamnă, mai exact, acest termen și cum ne afectează sănătatea?

Nopțile tropicale sunt acele nopți în care temperatura minimă nu scade sub 20 de grade Celsius și care devin tot mai frecvente în contextul schimbărilor climatice, iar România nu face excepție, explică fizicianul Bogdan Antonescu.

El enumeră efectele nopților tropicale asupra sănătății, cum ar fi somn de proastă calitate, din cauza temperaturilor ridicate care pot duce la insomnie și oboseală cronică, stresul termic, având ca efect necesitatea organismului de a „lucra” mai mult pentru a se răcori, lucru care poate duce, implicit, la deshidratare și epuizare termică, dar și probleme cardiovasculare.

„Persoanele cu afecțiuni cardiace sunt mai vulnerabile la temperaturile ridicate, care pot agrava simptomele bolilor cardiovasculare”, explică fizicianul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta adaugă că, nu în ultimul rând, nopțile tropicale pot afecta sănătatea mintală, contribuind la anxietate, iritabilitate și alte asemenea probleme.

Nopțile tropicale, tot mai frecvente în ultimele două decenii

„Începând din 1950, frecvența nopților tropicale a crescut semnificativ mai ales în ultimele două decenii. În ceea ce privește numărul mediu de nopți tropicale pentru intervalul 1950 și 2023, se observă că sudul și, în special, sud-estul României sunt regiunile cu cel mai mare număr mediu anual de nopți tropicale comparativ cu alte regiuni ale României. De asemenea, se observă un trend crescător pentru sudul și sud-estul României”, arată specialistul.

Potrivit acestuia, nopțile tropicale devin din ce în ce mai frecvente și au efecte semnificative asupra sănătății noastre.

Bogdan Antonescu menționează mai mulți factori care pot duce la un număr mai mare de nopți tropicale în apropierea Mării Negre, comparativ cu alte regiuni ale României.

„Apa are o capacitate calorică specifică ridicată, ceea ce înseamnă că poate absorbi și stoca o cantitate mare de energie termică. În timpul zilei, marea absoarbe și reține căldura mai eficient decât uscatul. Noaptea, această căldură stocată este eliberată mai lent decât căldura de pe uscat. Această eliberare lentă ajută la menținerea unor temperaturi nocturne mai ridicate în zonele de coastă, comparativ cu regiunile din interior. Acest efect reduce scăderea temperaturii pe timpul nopții, ceea ce poate duce la nopți tropicale”, a mai arătat fizicianul.

Previziuni meteo pentru această vară

Deși experții avertizează că principalul factor determinant este reprezentat de schimbările climatice provocate de om, există trei modele de prognoză care conduc la aceeași concluzie: fenomenul meteorologic El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor din ultimul an. Mai precis, prognoza meteo pentru vara anului 2024 indică un model de vară dinamic, influențat de tranziția de la ciclul cald El Niño la un ciclu rece, La Niña.

Trei sisteme de prognoză pe termen lung arată același lucru: temperaturi peste media normală determinate de acest model dinamic din atmosferă. Meteorologii europeni și americani estimează că mai multe valuri de presiune și anomalii se vor extinde din America de Nord până în Europa. Astfel, va fi extrem de cald în centrul și sudul Europei, mai ales în iulie și august.

„La fel ca în timpul iernii, observăm din nou impactul atmosferic al anomaliei ENSO. Aceasta este o zonă a Oceanului Pacific care trece de la o fază caldă la una rece, la suprafața și în adâncurile oceanului. În emisfera nordică, lunile următoare vor fi o perioadă de tranziție între El Niño (faza caldă) și La Niña (faza rece), care își vor lăsa amprenta asupra atmosferei și a modelelor meteorologice”, potrivit severe-weather.eu.

Caniculă şi incendii de vegetaţie în mai multe ţări europene

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, de peste 40 de grade Celsius, autoritățile de la Atena au fost nevoite să închidă Acropole. Nu este singura țară europeană care se confruntă cu o căldură neobișnuit de mare atât de devreme în timpul verii. Potrivit Euronews, punctele turistice mediteraneene au fost afectate în mod deosebit, temperaturile de-a lungul coastei Turciei crescând cu până la 12 grade Celsius peste normele sezoniere, iar în districtul Paphos din Cipru au izbucnit incendii de vegetație.

Fenomene meteorologice extreme s-au înregistrat și în Spania, unde inundațiile puternice au forțat autoritățile aeroportuare din Palma de Mallorca să oprească zborurile. În Murcia, a fost emisă o avertizare cod  galben de ploi.

În Italia, meteorologii anunţă o săptămână de foc, cu temperaturi de până la 44 de grade Celsius, din cauza unui anticiclon african care traversează ţara. Se vor înregistra 39-40 de grade Celsius la Roma, Napoli, Terni, Macerata, Florența, Forli și Ferrara, iar în părțile interioare ale Sardiniei și Siciliei tempraturile vor ajunge la 42-44 de grade Celsius.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW