Sondaj Avangarde: 7 din 10 români au încredere că România va fi ajutată de NATO în scenariul unui atac în regiune
Inițiativa legislativă destinată să sporească atractivitatea serviciului militar voluntar este pe cale să fie prezentată în Parlament, după ce discuții au avut loc deja între parlamentari și liderii militari. Controversele au fost aprinse, în special când șeful Statului Major a semnalizat necesitatea ca națiunea să fie mai bine pregătită pentru apărare, având în vedere posibilitatea unui conflict cu Rusia – o eventualitate considerată de majoritatea armatelor europene. Un sondaj recent efectuat de Avangarde pentru Digi24 indică faptul că majoritatea cetățenilor, șapte din zece români, se așteaptă ca NATO să ofere sprijin României în eventualitatea unui atac în regiune.
De asemenea, 37% dintre respondenți s-au declarat dispuși să urmeze cursuri de pregătire militară în cazul unui război.
Recentele dezbateri despre pregătirea pentru un potențial conflict militar și necesitatea unei rezerve militare mai mari în România au reînviat amintiri despre perioada de acum 18 ani, când serviciul militar era obligatoriu pentru tinerii români. Un sondaj efectuat de Avangarde pentru Digi24 a solicitat opinia românilor privind posibila reintroducere a serviciului militar obligatoriu. Rezultatele arată că 58% din populație nu susține această idee, pe când 35% ar fi în favoarea unei astfel de măsuri, chiar dacă oficialitățile au clarificat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu este în plan.
Răspunzând la aceeași întrebare, doar 14% dintre tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani sunt de acord, în timp ce 77% se opun.
Întrebați despre capacitatea Armatei României de a răspunde unui atac asupra țării, 71% dintre români au exprimat scepticism, pe când doar 21% au fost de părere că armata ar face față.
În ceea ce privește încrederea că România ar fi protejată de aliații din NATO în caz de atac, 69% dintre respondenți au afirmat că da, în vreme ce 20% au negat acest lucru.
Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 700 de adulți din România, între 5 și 7 februarie, utilizând metoda CATI (interviu telefonic), cu o marjă de eroare de +/- 4%.
Comentarii