Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Interne: Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2022 Etichete: , , , ,

Lucian Bode, ministrul de Interne, a reacționat la scurt timp după ce cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a reiterat poziția Guvernului de la Viena și a transmis că se opune aderării României la Spațiul Schengen, argumentând că 75.000 de migranți ar fi ajuns în țara pe care o reprezintă pe rute care trec inclusiv prin România.

Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României! În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux”, a transmis Lucian Bode, marți, pe Facebook.

Bode a amintit că România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen, menționând că cele două rapoarte întocmite de cele două misiuni de evaluare au fost dezbătute în grupuri de lucru în care au participat și oficiali austrieci.

Totodată, Lucian Bode susține că, luni, la o întâlnire între reprezentanții ministerelor de interne din cele două state, oficialilor austrieci le-au fost prezentate „statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene” și a menționat că datele „au fost confirmate de partea austriacă”.

Totodată, ministrul român susține că i-a amintit omologului austriac că în februarie susținea ferm aderarea României la Spațiul Schengen și că Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii Spațiului Schengen pe 16 noiembrie.

Îmi mențin afirmația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen. Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar”, a adăugat Bode.

Marți, 6 decembrie, în deschiderea Summitului UE-Balcanii de Vest și cu două zile înainte de Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), cancelarul austriac a reiterat opoziția Guvernului de la Viena față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Detalii, aici.

Cancelarul Austriei a menționat Planul de Acțiune legat de migrația din Balcanii de Vest (detalii aici), prezentat de Comisia Europeană, despre care a spus că este „un prim pas important”.

Nu este doar ruta din Balcanii de Vest ci și cea prin Bulgaria, România, Ungaria până în Austria”, a transmis cancelarul austriac.

Potrivit datelor furnizate de liderul de la Viena, 75.000 de imigranți ar fi ajuns în mod ilegal în Austria, din România și Bulgaria. Până acum, oficialii austrieci au invocat doar ruta Balcanilor de Vest în mesajele publice prin care au criticat problemele cu migrația din Europa.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW