Republica MoldovaStirile zilei

Uniunea Europeană ajută Republica Moldova cu 60 de milioane de euro, pentru a gestiona criza gazelor naturale

Uniunea Europeană a acordat miercuri, 27 octombrie, 60 de milioane de euro către Republica Moldova, pentru a gestiona criza de aprovizionare cu gaze naturale, drept asistență nerambursabilă, potrivit Guvernului de la Chișinău.

Asistența nerambursabilă este oferită ca urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană”, potrivit unei postări pe Facebook a Guvernului Republicii Moldova.

Aurescu a cerut intervenția UE

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu i-a informat pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova şi i-a rugat să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie.

„O să îi informez pe colegii mei în legătură cu criza din Republica Moldova în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz natural. Este un moment critic pentru Guvernul de la Chişinău. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor bruşte făcute de Rusia în ceea ce priveşte condiţiile de furnizare şi costurile la gaz natural. Astfel, îi voi ruga pe colegii mei şi instituţiile europene să susţină, cu experţi şi ajutor financiar, rezolvarea acestei crize, deoarece depăşirea crizei va permite Guvernului de la Chişinău să implementeze procesul ambiţios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie”, a declarat Aurescu, înaintea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, din 18 octombrie.

Context

Republica Moldova, stat dependent de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, se confruntă cu o criză fără precedent în acest sector, în contextul în care gigantul Gazprom și-a redus livrările iar contractul expiră la finalul acestei luni.

Cele două părți negociază în acest moment o nouă înțelegere, însă responsabilii de la Chișinău sunt nemulțumiți de prețurile semnificativ mai mari decât în anii precedenți oferite de Gazprom.

Doar că Gazprom a cerut autorităților din Republica Moldova să „ajusteze” un acord de liber schimb cu UE, dar și să amâne liberalizarea pieței energiei, în schimbul unei noi înțelegeri comerciale, a relatat Financial Times.

Analiștii politici consultați de FT explicau că Rusia, prin intermediul Gazprom, ar face presiuni asupra Republicii Moldova pentru a îndepărta Guvernul de la Chișinău de Uniunea Europeană, în condițiile în care Maia Sandu și PAS, reprezentați pro-UE, au câștigat alegerile prezidențiale, respectiv legislative.

Guvernul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button