Wednesday, October 23, 2024
Jurnalism corect


Politico: Cum a profitat extrema dreaptă de căderea Europei în capcana corupției

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 ianuarie 2024

„Cadavrul din Dunăre și vocea din mormânt” ar putea suna mai degrabă ca titlul unui film noir decât ca o explicație a ceea ce se întâmplă astăzi în Europa. Însă, scrie Politico, pentru a înțelege starea chinuită a politicii de pe continent, nu există un loc mai bun pentru a începe.

În octombrie, trupul lui Christian Pilnacek, odată cel mai puternic om din Ministerul Justiției austriac, a fost găsit plutind în râu, nu departe de orașul Krems, mort într-un aparent suicid, la doar câteva ore după ce fusese arestat pentru că a condus pe contrasens pe autostradă, aflându-se sub influența alcoolului.

Văduva fostului magistrat, și ea procuror de meserie, a sugerat, în timpul funeraliilor, că „viața i-a fost luată”, lansând un atac subtil împotriva elitelor politice ale țării.

Pilnacek și-a petrecut ultimii ani din viață luptându-se cu o serie de acuzații care i-au fost aduse cu privire la informații privilegiate pe care le-ar fi divulgat aliaților săi politici și presei și pentru că ar fi încercat să înnăbușe o anchetă de corupție în legătură cu achiziționarea de avioane de luptă de către guvernul de la Viena.

După moartea lui Pilnacek a reieșit faptul că, până la urmă, nu conștiința sa vinovată l-a împins să recurgă la un așa gest, ci refuzul de a renunța la principiile morale pentru a satisface dorințele Partidului Popular Austriac (ÖVP) – un bastion al sistemului politic austriac care a făcut parte din guvernul federal sub o formă sau altă fără întrerupere din 1987.

La o lună după descoperirea cadavrului său, a apărut o înregistrare secretă cu Pilnacek în care el descria cum politicieni importanți din ÖVP, partidul fostului cancelar Sebastian Kurz, au pus presiune pe el ca să renunțe la diverse anchete de corupție.

Înfruntat cu propriile sale probleme în justiție și simțindu-se acuzat pe nedrept, Pilnacek a apelat la aceiași politicieni pentru ajutor, dar a fost refuzat din cauză că nu le-a făcut pe plac în privința opririi anchetelor.

„Când i-am întrebat dacă ar face ceva ca să mă ajute, răspunsul a fost: ‘Tu nu ai fost cu noi cu adevărat’”, a spus Pilnacek, care a fost înregistrat în secret într-un restaurant din Viena cu doar câteva luni înainte de moartea sa.

Ascensiunea extremei drepte

În timp ce Europa se confruntă cu cel mai important an de alegeri din istoria sa recentă, europenii trebuie din nou să analizeze ce a dus la noua ascensiune a extremei drepte și a celorlalte forțe anti-sistem. Motivele sunt multiple și diferă în funcție de țară și partid, dar există și un stimulent de care se discută destul de puțin: valul de scandaluri de corupție care a inundat sistemul politic european în ultimii ani, alimentând din belșug propaganda partidelor de extremă dreapta care pot spune acum că „sistemul” este prea corupt pentru a mai putea continua și că este proiectat să le facă rău oamenilor „de rând”.

După ani de zile de anchete de corupție și condamnări care l-au implicat chiar și pe fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și alți politicieni importanți, partidele de centru dreapta din Franța, care cândva dominau politicile țării, au terminat cu mai puțin de 5% din voturi în prima rundă a alegerile prezidențiale din 2022.

În Spania, Partidul Popular de centru-dreapta suferă încă din cauza cazului de corupție care a dus la condamnarea a 29 de persoane, printre care se numără și oficiali importanți din partid, în 2018. Problema este încă și mai gravă în Europa Centrală, unde cultura corupției este înrădăcinată bine în sistemul politic din țări precum Cehia. Populiști ca Andrej Babiš au cunoscut o ascensiune bruscă pe seama promisiunii că vor curăța sistemul; între timp, chiar ei au ajuns subiectul scandalurilor de corupție. Iar la Bruxelles, cazul Qatargate a zdruncinat Parlamentul European cu cel mai mare scandal de corupție care a lovit instituțiile UE în ultimele decenii.

În Austria, unde Partidul Libertății (FPÖ) a fost fondat în anii ’50 de un fost general SS, înclinarea balanței înspre dreapta politică va fi una dintre cele mai pronunțate din Europa. Afacerea Pilnacek este doar unul dintr-o serie de scandaluri care au expus corupția sistemică din partidul ÖVP, care a propulsat FPÖ și i-a oferit un avans confortabil în sondaje de mai bine de un an. Cu alegerile europarlamentare în iunie și alegeri generale în Austria cândva în toamna acestui an, ascensiunea partidului de extremă dreapta ar putea avea un impact important asupra politicilor de pe continent.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW