Zeci de camioane grecești cu destinația Austria sunt blocate în Bulgaria la granița cu România
Mai multe camioane destinate transporturilor internaționale către Austria se află la granița Oryahovo-Bechet, care leagă Bulgaria de România. Printre acestea se numără și câteva tiruri grecești încărcate cu mărfuri destinate Austriei, care au fost oprite pentru câteva zile la frontiera cu Bulgaria, în așteptarea procesului de verificare a mărfurilor și documentelor.
Potrivit G4Media, această evoluție neașteptată, cu consecințele dramatice pe care le presupune – întârzierea livrărilor cu mai multe zile, neplăceri pentru șoferi etc. – are legătură cu intrarea Bulgariei în zona Schengen și cu obligațiile pe care și le-a asumat față de alte țări cu privire la controlul vehiculelor și al cetățenilor.
În plus, Austria cere Bulgariei și României controale stricte pentru care autoritățile vamale din cele două țări au fost prinse nepregătite.
Șoferii greci sunt deranjanți din cauza lipsei de informații cu privire la posibile întârzieri la intrarea tirurilor grecești în Bulgaria prin punctul de trecere Promachonas. Această nemulțumire a fost evidențiată și reclamată de către Asociația pentru Transporturi Internaționale a Proprietarilor de Camioane pentru Utilizare Publică din Județul Pieria, cunoscută sub denumirea de „AKROPOLIS”.
În comunicatul Akropolis se precizează:
„De sâmbătă, 13/1/2024 dimineața, ne confruntăm cu o situație inedită și fără precedent la granița Oryahovo-Bechet (Bulgaria-România). Camioane grecești, cu mărfuri din Grecia cu destinația Austria, precum și camioane ungurești, românești, cehe, austriece și turcești pentru transporturi internaționale, cu destinația de asemenea Austria, sunt ținute într-o parcare din vama Oryahovo. Li s-au reținut autorizațiile de circulație și documentele pentru mărfuri, motiv pentru care nu pot nici să înainteze spre teritoriul României pentru a-și continua drumul, nici să se întoarcă în Grecia. Răspunsul autorităților bulgare de acolo este că au o problemă cu mărfurile cu destinația Austria și trebuie să primească răspuns de la Sofia pentru a debloca autovehiculele. La intrarea lor pe la granița greco-bulgară de la Promachonas – Kulata, nu a existat nici o informare nici din partea poliției elene, nici, desigur, din partea poliției bulgare, astfel încât acestea să se întoarcă și să aleagă un alt traseu (prin țări terțe). I-au lăsat să intre normal, să plătească taxele de drum pe tot traseul în Bulgaria pentru a-i bloca în vama Oryahovo!
În urma unei discuții cu poliția de la Oryahovo, am fost informați că nu există nicio problemă nici cu autorizațiile transportatorilor internaționali, nici cu documentele legate de mărfuri. Problema este cu vama lor. Astăzi, luni, 15/1/24, șoferii au fost informați de poliție că vehiculele încărcate cu marfă vor fi ținute acolo timp de 7 zile și abia apoi le vor da drumul.”
Situația a apărut ca urmare a exercitării unui veto de către statul Austria împotriva integrării Bulgariei și României în tratatul Schengen. Aceasta este o contramăsură la acțiunea Austriei și are un impact negativ asupra șoferilor greci, transportatorilor greci, clienților acestora și exportatorilor greci, ale căror mărfuri rămân blocate și vor fi livrate cu întârziere.
Solicitarea Akropolis este de a lua toate măsurile necesare pentru a debloca cât mai rapid camioanele grecești ținute ilegal și din motive politice. De asemenea, se cere informarea ministrului transporturilor, ministrului de externe și poliției de la Promachonas pentru a asigura că șoferii sunt informați la intrarea în țară. Totodată, se dorește ca toți transportatorii internaționali din țară să fie informați cu privire la situația actuală pentru a evita tranzitarea României și Bulgariei cu destinația Austria.
De asemenea, Bulgaria, fără a face vreo mențiune despre întârzierile înregistrate și impactul asupra camioanelor, afirmă că autoritățile vamale „au întărit controlul la frontieră pentru a-și îndeplini angajamentele care trebuie îndeplinite față de Austria pentru intrarea în Schengen”.
Autoritățile bulgare susțin că „în primele șase zile ale anului au fost efectuate în total peste 7.200 de verificări la diverse tipuri de autovehicule, inclusiv la cele care tranzitează țara. Se folosesc toate metodele de control vamal – inspecție fizică, scanare cu sisteme de raze X, verificare documente. Sunt controlate atât mărfurile transportate, cât și cabinele tirurilor, autoturismele, camioanele ușoare și autocarele. În timpul verificărilor din primele șase zile ale anului, ca urmare a încălcării legislației vamale și fiscale, au fost descoperite aproape 120.000 de țigări și 5,5 kg tutun, peste 340 litri de alcool, 800 litri de ulei de motor, 1.500 kg detergent praf de rufe, 5.429 de scule electrice, 10.500 de jucării pentru copii și 110 produse de parfumerie. Toate bunurile menționate în listă au fost reținute în timpul încercării de a intra în țară sau în timpul tranzitării spre Europa de Vest”.
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu
Comentarii