Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice proiectul de lege privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 iunie 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Justiției a anunțat, luni, că a supus dezbaterii publice proiectul de lege privind concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, elaborat în acord cu hotărârea CCR care a decis că legea organică privind statutul judecătorilor și procurorilor nu prevede aspecte esențiale privind concursul de admitere în magistratură.

”Prin Decizia nr. 121/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 9 iunie 2020, Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate a art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Curtea Constituţională a reţinut faptul că legea organică privind statutul judecătorilor şi procurorilor – Legea nr. 303/2004 – nu prevede aspecte esenţiale privind concursul de admitere în magistratură, cum sunt etapele şi probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor şi posibilitatea de contestare a fiecărei probe, contravenind dispoziţiilor art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituţie. Aceeaşi motivare a fost reţinută de Curte şi pentru celelalte examene reglementate de Legea nr. 303/2004: admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii şi examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari. În acord cu Decizia Curţii Constituţionale menţionată mai sus, a fost elaborat un proiect de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură”, a transmis, luni, Ministerul Justiţiei.

Potrivit sursei citate, în proiect sunt reglementate, în acord cu decizia Curţii Constituţionale menţionată, o serie de aspecte legate de organizarea concursurilor în cauză, prin raportare la reglementările existente în Legea nr. 303/2004 anterior intervenţiei legislative operate prin Legea nr. 242/2018 (spre exemplu, durata şi structura cursurilor la INM, durata stagiului judecătorilor şi procurorilor), precum şi prin preluarea şi adaptarea, la nivel de lege, în scop de simplificare, a unor dispoziţii cuprinse în regulamentele aprobate prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii care au ca obiect domeniile evidenţiate în Decizia Curţii Constituţionale.

Această propunere are în vedere menţinerea soluţiei tranzitorii deja adoptate pentru anul 2019 cu privire la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Prevederile sunt valabile pentru admiterea în anii 2020 şi 2021.

De asemenea, proiectul cuprinde şi dispoziţii tranzitorii în legătură examenul de capacitate al magistraţilor a cărui susţinere a fost amânată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în data 12 martie 2020, soluţia legislativă cuprinsă în proiect fiind în sensul reluării acestui examen, în baza noilor dispoziţii legale.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/ministerul-justitiei-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-lege-privind-concursul-de-admitere-la-institutul-national-al-magistraturii/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/ministerul-justitiei-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-lege-privind-concursul-de-admitere-la-institutul-national-al-magistraturii/ […]

  • Howdy! I just woud like to give you a huge thumbs up foor your great info you’ve got here on this post. I’ll be coming back to your site for more soon. is there a special schedule for posting ?
    Visit UsTelkom University

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW