Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Scandalul spitalului de copii Gomoiu. DNA a anchetat cazul, dar a clasat dosarul. Ancheta a fost reluată după controversele apărute în spațiul public, pe motiv că „nu s-a realizat o urmărire penală efectivă”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 8 noiembrie 2019 Etichete: , ,

DNA a redeschis, pe 4 noiembrie 2019, ancheta care vizează neregulile de la spitalul pediatric Victor Gomoiu din București după ce dosarul a fost închis în ianuarie 2018. Potrivit unui comunicat remis mainnews.ro, dosarul a fost redeschis acum “întrucât nu s-a realizat o urmărire penală efectivă și nu au fost administrate probe”.

Spitalul de copii Victor Gomoiu a fost contractat și făcut pe vremea lui Sorin Oprescu, însă a fost finalizat, recepționat, plătit și inaugurat în mandatul Gabrielei Firea. Cu ocazia unui raport amplu al cheltuielilor din interiorul Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), efectuat de Corpul de control al Guvernului Tudose, s-a descoperit că sumele de bani cheltuite pentru realizarea spitalului de copii Victor Gomoiu au fost supraevaluate. Mai multe aici.

Potrivit comunicatului DNA, în anul 2017 Direcției Naționale Anticorupție i-a fost declinat de către o altă structură de Parchet un dosar penal ce avea ca obiect raportul întocmit de Corpul de Control al premierului Tudose.

“Documentul respectiv făcea referire la aprobarea de către funcționari din cadrul A.S.S.I.M.B. a plății unor lucrări și servicii în cadrul proiectului “Extinderea-Modernizarea și Echiparea Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu”, fără verificarea respectării prevederilor contractuale”, potrivit DNA.

S-a dispus urmărirea penală in rem, după care pe 16 ianuarie 2018 procurorii DNA “au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

Mai mult, tot atunci a fost dispusă și disjungerea și declinarea dosarului către altă unitate de Parchet, pe motiv că “săvârșirea infracțiunilor de gestiune frauduloasă și abuz în serviciu nu sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție”.

Pe 4 noiembrie 2019, după ancheta Libertatea și după scandalului care a izbucnit în spațiul public s-a decis redeschiderea şi reluarea urmăririi penale în această cauză, “întrucât nu s-a realizat o urmărire penală efectivă și nu au fost administrate probe”, motivează procurorii.

sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW