Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alegeri locale în Republica Moldova. Cine a câștigat, cine a pierdut și ce urmează – ANALIZĂ

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 6 noiembrie 2023

Duș rece pentru Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu la alegerile locale din Republica Moldova. Cu imaginea serios șifonată în cei doi ani de când se află la guvernare, PAS nu a reușit să se apropie nici pe departe de scorurile înregistrate la ultimele alegeri parlamentare. Marele câștigător al acestui scrutin este rusofilul Ion Ceban, care și-a asigurat încă din primul tur un nou mandat de primar al municipiului Chișinău.

Basarabenii au picat primul test electoral de la alegerile parlamentare din 2021. Cu toate că executivul PAS a făcut progrese în ceea ce privește integrarea europeană, problemele economice dar și preferințele pentru anumiți candidați, considerați „buni gospodari”, i-au făcut pe mulți să nu voteze pentru partidul care a acaparat aproape de unul singur vectorul pro-european, aici fiind inclus și cel unionist.

Ceban câștigă un nou mandat la Chișinău. Cum se explică?

Marea miză s-a legat, ca de fiecare dată, de alegerile din Chișinău. Până în anii trecuți un bastion al pro-europenilor și unioniștilor, municipiul Chișinău va continua să fie condus de rusofilul Ion Ceban. În ciuda unei scăderi pronunțate a cotei de încredere survenită în ultimele zile de campanie, ca urmare a mai multor dezvăluiri apărute în presă, acesta a reușit să treacă la mustață de pragul electoral (50,6%), în timp ce candidatul PAS, Lilian Carp, a obținut doar 28,23%. O victorie extrem de importantă pentru Ceban, care astfel se va putea profila drept candidatul partidei pro-ruse din Republica Moldova la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Explicația succesului lui Ceban se leagă în principal de faptul că el a reușit să depășească clivajul dintre pro-ruși și pro-europeni. Cu alte cuvinte, a reușit să-și atragă voturi dintr-un bazin electoral până acum inaccesibil forțelor de stânga. Acest lucru a fost posibil după ce, în timpul mandatului de primar, el a avut zeci de întâlniri cu oficiali din România, de unde chiar a reușit să obțină finanțări pentru anumite proiecte. După declanșarea invaziei asupra Ucrainei, și-a înființat un partid – Mișcarea Alternativa Națională (MAN) -, pe care l-a declarat pro-european, deși nu cu mult timp în urmă chiar el organiza proteste agresive împotriva acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

A beneficiat cu vârf și îndesat de ajutorul Rusiei, care i-a împiedicat pe socialiști, dar și pe oligarhul Ilan Șor, să își pună candidați puternici pentru a nu-i afecta scorul electoral. 

Peste toate acestea s-a adăugat o performanță administrativă apreciată de unii dintre locuitorii Capitalei Republicii Moldova. Mai exact, spre deosebire de mandatul predecesorului său, Dorin Chirtoacă, Ceban a reușit să repare mai multe trotuare. Asta i-a permis să se simtă confortabil într-o dezbatere care s-a dus, cel puțin în prima parte a campaniei, în zona administrativă. În cele din urmă, candidații PAS s-au trezit și au început să-l atace pe Ceban cu mesaje geopolitice. A fost însă prea târziu. 

Incertitudine la Bălți

O altă mare bătălie s-a dus în municipiul Bălți, al doilea oraș ca mărime al Republicii Moldova, populat în principal de vorbitori de limba rusă. Oligarhul fugar Ilan Șor, principalul promotor al intereselor Federației Ruse în Republica Moldova, și-a plasat aici nu mai puțin de cinci candidați și trei partide. În cele din urmă, după excluderea Victoriei Șapa și a Partidului „Șansă”, Șor a mizat pe Arina Corșicova, respectiv pe Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul „Renaștere”.

Corșicova a reușit să se califice în turul al doilea de pe a doua poziție, fiind devansată de Alexandr Petkov, candidatul Partidului Nostru al lui Renato Usatîi. Rămâne de văzut dacă rezultatul ei va fi validat de comisia electorală, care are de soluționat mai multe contestații în care se reclamă finanțarea ilegală a campaniei electorale. Cu două zile înainte de alegeri, Serviciul de Informații și Securitate a publicat un raport prin care arată implicare activă a Federației Ruse în aceste alegeri. Nu mai puțin de 50 milioane euro ar fi fost investite de Kremlin prin intermediul grupării lui Ilan Șor pentru a-și plasa favoriții în funcții cheie la nivel local.

Caz similar la Orhei

În orașul Orhei, fieful lui Ilan Șor, alegerile pentru funcția de primar au fost câștigate de Tatiana Cociu de la Partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei (57,59%). La fel ca la Bălți, nu este deocamdată clar dacă acest rezultat va fi validat. În scenariul eliminării Tatianei Cociu marele câștigător ar putea fi Partidul Acțiune și Solidaritate, al cărui candidat, Sergiu Tanciu, a terminat pe poziția secundă cu 17%.

În raiul Orhei, PAS s-a clasat pe primul loc (30,74%), însă asta nu le va fi suficient pentru a face majoritatea în Consiliul Raional, cu excepția eliminării celor două partide satelit ale lui Ilan Șor.

PAS câștigă cele mai multe raioane

Nu au existat surprize majore în ceea ce privește votul pentru consiliile raionale. Nordul și sudul au mers către forțele pro-ruse, în timp ce raioanele din centru au fost câștigate de către PAS. Partidul președintei Maia Sandu a terminat pe prima poziție în 19 raioane, însă riscă să nu formeze majoritatea în cel puțin șapte dintre acestea. La Nisporeni, Ștefan Vodă, Leoava și Ungheni, majoritatea ar putea fi decisă de către consilierii aleși pe listele PSDE (n,r, – fostul PDM), fostul partid al oligarhului Vladimir Plahotniuc. La finele anului trecut, PSD și reînnoit protocolul de colaborare cu PSDE și au numit-o la șefia ICR Chișinău pe fosta președintă a PSDE, Monica Babuc.

Sursa: Europa Liberă

Sursa foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW