Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Demisii în USR după excluderea Olimpiei Ardelean din partid: „O execuție politică”/Barna: Trebuie să existe niște limite

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 12 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Mai mult de 100 de membri USR cer conducerii formațiunii politice să anuleze decizia de a o exclude pe Olimpia Ardelean din partid. Potrivit lui Mihai Goțiu, mai mulți membrii ai USR și-au anunțat demisia în urma acestei hotărâri.

Membrii USR spun că decizia de excludere a Olimpiei Ardelean este una “politică”.

“Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de Prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind ”potențial””, scrie Mihai Goțiu, pe pagina sa de Facebook.

Această “execuție politică” nu are nimic de-a face cu valorile USR, în opinia membrilor USR.

“Genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva. Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor.

Noi, semnatarii acestui apel, considerăm că avem o responsabilitate față de cetățeni să semnalăm derapajele din USR și să apărăm membrii, când drepturile lor nu sunt respectate”, se mai arată în mesajul postat.

Mai mulți membrii ai USR au anunțat că demisionează  din partid, potrivit lui Goțiu

Mai mulți colegi și-au anunțat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic. Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa. Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii”, a mai scris Goțiu pe Facebook.

Biroul Național al USR a mai anunțat că în perioada următoare vor fi luate măsuri împotriva “răfuielilor politice” și cere conducerii partidului următoarele:

“În perioada următoare vom veni cu acțiuni concrete, care să întoarcă partidul din drumul răfuielilor politice spre nevoile cetățenilor, care așteaptă de la noi politici publice și rezultate electorale.

Solicităm Echipei Barna:

– Să includă pe ordinea de zi a proximei ședințe de Birou Național USR și sa adopte o decizie de anulare a sancțiunii disproporționate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu și decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzațiile publice de soroșism la adresa întregului partid și de cheltuire discreționară și ilegală a unor sume de bani în timpul campaniei electorale, urmată de preluarea largă a acestor acuzații de către mass-media, membrul USR nu a fost sancționat, considerându-se că excluderea este o sancțiune disproporționată față de faptă);

– Să explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a ședințelor Biroului Național USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai Echipei Barna;

– Să includă pe ordinea de zi a ședințelor viitoare ale Biroului Național USR, începând cu proxima, dezbateri ale sesizărilor în funcție de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenenței persoanelor reclamate la diverse grupări din partid;

– Să dezavueze comparația făcută de un membru al Biroului National USR (BN) dintre membrii USR observatori la ședințele BN și membrii mișcărilor fasciste;

– Să înceteze hărțuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna;

– Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate și asumarea răspunderii politice, nu de vendetă față de vocile critice interne”, se mai arată în postarea de pe pagina de socializare.

Dan Barna: Trebuie să existe niște limite

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că excluderea Olimpiei Ardelean din partid se bazează pe „niște sesizări legate de injurii, de jigniri”

„Este o decizie disciplinară a Biroului Național. USR deține proceduri interne de reacție la toate tipurile de decizii.(..)Decizia de ieri se baza pe niște sesizări ale unor colegi legate de injurii, de jigniri, iar pe de altă parte de postarea în ziua dinaintea votului a unui mesaj public pe care colegii mei l-au considerat nedrept față de munca și efortul lor din campanie(…) Trebuie să existe în orice organizație, inclusiv în USR, niște limite față de la care membrii să se raporteze. Ideea că poți să ai orice abordare față de partid, față de organele de conducere ale partidului, în logica libertății totale de expresie este una generoasă, dar nu are cum să fie funcțională. Trebuie să existe niște limite – în momentul în care se ajunge într-o zonă de jigniri, într-o zonă de afirmații care nu au în spate nicio dovadă sau nicio realitate e firesc să existe astfel de reacții ale partidului, pe proceduri statutare”, a declarat liderul USR, pentru Mediafax.

Olimpia Ardelean a fost exclusă din USR

Biroul Național al USR a exclus-o din partid, în ședința de miercuri, pe Olimpia Ardelean, , membru al Biroului Județean Ilfov, din cauza unei postări de pe Facebook în care a semnalat neregulile din cadrul organizației județene.

“Biroul Național al USR a exclus din partid, în ședința de miercuri, 11 decembrie, după trei ore de dezbateri, un membru al Biroului Județean Ilfov, pentru o postare pe Facebook.

Pe ordinea de zi, stabilită de președintele Dan Barna, se aflau sesizări la adresa a 6 membri USR, toți cu poziții critice față de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 12, când o parte dintre membri Biroului Național părăsiseră sala.

Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de Prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind ”potențial”a mai scris Goțiu, pe pagina sa de Facebook.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW