Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Viața copiilor din România: sărăcie, abandon școlar, mame minore

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 1 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Organizația „Salvați Copiii” a centralizat mai multe date referitoare la viața copiilor din România, cu scopul de a identifica soluții pentru o viață mai bună. Potrivit statisticelor făcute publice de această organizație care promovează drepturile copiilor, România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din Uniunea Europeană (UE), în ultimii doi ani a crescut dramatic mortalitatea maternă, aproape jumătate dintre nașterile la mame sub 15 ani sunt înregistrate în țara noastră.

Astfel, sărăcia este principala  cauză care afectează viața copiilor din România. Dacă în în 2019, 9,6% dintre familiile monoparentale erau expuse riscului de sărăcie, procentul s-a dublat la 18,2% în 2020 și a crescut apoi la 23% în 2021. În total, aproape 1 din 2 copii se află în risc de sărăcie severă/excluziune socială, asta ducând la abandon școlar și discriminare, arată organizația Salvați Copiii România.

Dreptul la viață, afectat de mortalitatea infantilă

Inechitatea își face simțită prezența în viața copiilor români încă de la naștere, în condițiile în care România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani. Se remarcă o creștere semnificativă a cazurilor de mortalitate în rândul mamelor. Această tendință îngrijorătoare poate fi atribuită contextului pandemic, dar și obstacolelor cu care se confruntă grupurile vulnerabile, inclusiv  gravidele vulnerabile, în accesarea serviciilor de sănătate.

Potrivit unei analize a Organizației Salvați Copiii cu privire la accesul gravidelor vulnerabile la servicii de sănătate:

-25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare de sănătate,

33% dintre ele declară că, pe durata sarcinii, nu au făcut controalele medicale recomandate, cel mai des invocat motiv fiind lipsa resurselor financiare,

-Doar 4 din 10 gravide declară că toate analizele au fost gratuite.

Mame minore vs protecția Guvernului

Ca efect combinat al mai multor vulnerabilități și limitări în accesul la sănătate, la educație și la servicii și protecție socială, România continuă să se confrunte cu multiple provocări în ceea ce privește maternitatea timpurie. Ca rezultat, mii de adolescente devin mame în fiecare an, cu efecte dramatice asupra șanselor lor de a se bucura de o sănătate corespunzătoare, o educație de calitate și posibilitatea de a avea un nivel de trai adecvat în viitor. În anul 20214, România a înregistrat 745 de nașteri la mame cu vârsta sub 15 ani și alte 16.997 de nașteri la mame cu vârsta între 15 și 19 ani.

La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România.

Dreptul la educație. Abandonul școlar, în topul cauzelor care afectează viitorul copiilor din România

Cu toate acestea, abandonul școlar a rămas neschimbat în toată perioada de aplicare a Legii educației naționale nr. 1/2011, acest fenomen afectând 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar și gimnazial și 14.381 din învățământul liceal (an școlar 2019/2020). De asemenea, persistă fenomenul neparticipării școlare în raport cu populația școlară – 286.150 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2021, din totalul de aprox. 2.500.000 de copii de vârstă școlară. România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puțin, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020, arată analiza organizației „Salvați Copiii”.

CITEȘTE ȘI:  Cum a reușit Organizația „Salvați Copiii” să facă ce nu a reușit statul român: A dotat spitalele din România cu echipamente care salvează vieți

Sursă foto:  Salvați Copiii

 

 

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW