Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vama Chișinău, între modernizare și combaterea corupției. Ce acord a încheiat cu UE

By Dragomir Georgiana , in Republica Moldova , at 11 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Parlamentul a ratificat acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind aderarea acestui stat  la Programul „Vama”al UE, pentru cooperare în domeniul vamal, transmite Guvernul de la Chișinău. Potrivit acestui protocol, Serviciul Vamal al Republicii Moldova va colabora cu autoritățile din toate statele membre ale UE, așa cum R. Moldova și-a luat angajamentul pentru a deveni stat european.

Astfel, R. Moldova își va moderniza Serviciul Vamal, inclusiv informatic și va opera sistemele electronice europene, anunță Parlamentul European.

„Primele echipamente deja au fost livrate, acestea vor asigura conexiunea dintre sistemele fiscale naționale și cele europene. Ratificarea acordului va asigura eficientizarea interacțiunii și coordonării activității autorităților vamale ale Republicii Moldova și Uniunii Europene în cadrul eforturilor comune de securizare a frontierelor și de facilitare a schimburilor comerciale”, se arată în nota informativă la proiectul de lege, care stă la baza acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, potrivit TVR Moldova. Republica Moldova a cerut, în mai multe rânduri, „controale” la vamă  comune cu România, pentru a evita timpul de așteptare a șoferilor.

Vama Chișinău, de la combaterea corupției la modernizarea sistemelor de lucru

Războiul Rusia-Ucraina a „grăbit” candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Guvernul de la Chișinău și-a asumat mai multe obiective de îndeplinit, pentru ca acest stat  să devină „european” în mod oficial. Una dintre cele mai importante responsabilități este „comabaterea corupției” , cu precădere din instituțiile publice și îmbunătățirea activității din administrație. Serviciul Vamal al R. Moldova nu a fost „ocolit” de anchete penale, iar la acest moment reprezintă un „punct” important și pentru cei care au interdicții de a tranzita țara, urmare a agresiunii militare ruse.

Anul trecut, trei angajaţi ai vămii şi un broker vamal au fost arestați, fiind bănuiţi că au pretins şi au primit bani de la mai mulţi agenţi economici pentru diminuarea valorii pentru mărfurile introduse în Republica Moldova, micşorând astfel încasările la bugetul de stat. Este vorba  chiar despre şefa interimară a Postului Vamal Chișinău, un șef din cadrul Biroului Vamal Chișinău, un inspector principal și un broker vamal. Cu toate acestea, președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că statul pe care îl reprezintă a făcut pași importanți pentru combaterea corupției și a depolitizării instituțiilor publice. Uniunea Europeană a trimis o delegație, luna aceasta, care va ajuta instituțiile publice de la Chișinău să facă față amenințărilor la adresa securității naționale.

CITEȘTE ȘI: Secretar de stat: Republica Moldova a îndeplinit cele mai multe dintre acțiunile pentru aderarea la Uniunea Europeană

Sursă foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW