Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


România va aloca 10 milioane de euro Republicii Moldova, în cadrul unui pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 5 aprilie 2022

Guvernul României ar urma să aloce Republicii Moldova un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă, în valoare de 10 milioane de euro, a anunțat, marți, 5 aprilie, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la Berlin.

Decizia este luată într-o perioadă în care sprijinul pentru Republica Moldova este deosebit de necesar și reconfirmă implicarea constantă și fermă a României în asigurarea stabilității și dezvoltării Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Șeful diplomației române a amintit de asistența nerambursabilă, în valoare de 100 de milioane de euro, ce urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat pe 11 februarie, la Chișinău, de premierii Nicolae Ciucă și Natalia Gavriliță.

Totodată, Aurescu a reiterat că, în contextul crizei prețurilor la energie, România va acorda 5.000 de tone de păcură, în valoare de 3,8 milioane de euro, pentru sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova.

„(n.r. ministrul de Externe) A menționat transporturile umanitare, care au fost realizate, cu materiale de primă necesitate, pentru a fi puse la dispoziția refugiaților.

De asemenea, a punctat organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova, cu scopul de a sprijini persoanele afectate de războiul din Ucraina, precum și de a prelua din presiunea cu care se confruntă sectorul public și cel neguvernamental din Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul MAE.

În plus, Bogdan Aurescu a transmis aprecierea României pentru eforturile depuse de autoritățile Republicii Moldova pentru primirea și îngrijirea unui număr impresionat de refugiați și a pledat pentru mobilizarea comunității internaționale, în sensul de a acorda Moldovei asistență financiară.

(n.r. – Asistența financiară trebuie) să permită autorităților de la Chișinău să gestioneze criza energetică, să stabilizeze finanțele publice și să sprijine obiectivele de reformă ale actualului Guvern, precum consolidarea statului de drept, modernizarea instituțiilor publice și ridicarea nivelului de trai al populației”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW