Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Gazprom amenință Republica Moldova că va sista livrarea gazelor naturale. Cum răspund autoritățile de la Chișinău

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 4 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Gazprom a anunțat marți, 4 octombrie, că va sista livrarea gazelor în Republica Moldova, dacă Guvernul de la Chișinău nu-și va respecta obligațiile contractuale și nu va achita plățile restante până pe 20 octombrie, relatează Deschide.md.

Compania rusă a acuzat că societatea Moldovagaz „în mod regulat a încălcat prevederile contractuale privind termenii de plată pentru gazul furnizat”.

Gazprom a mai precizat că volumul de gaze naturale livrate Republicii Moldova va scădea la 5,7milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

SAP -Gazprom- își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a sista compet livrarea gazelor în cazul încălcării obligațiilor contractuale de plată până la data de 20 octombrie 2022, dar și de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării termenului de încheiere a acordului privind stingerea datoriilor istorice a SA -Moldovagaz-”, se arată în comunicatul Gazprom.

Potrivit informațiilor furnizate de Deschide.Md, compania moldovenească este obligată să achite integral, până pe data de 20 a lunii, contravaloarea gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

Ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu, a acuzat Gazprom că încalcă prevederile contractului și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure.

Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom”, a transmis Andrei Spînu, pe Facebook.

Oficialul de la Chișinău a mai menționat că Republica Moldova a achitat „mereu” plata pentru gaz, „inclusiv în avans”.

Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale(…)Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a mai precizat vicepremierul Republicii Moldova.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW