Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Oligargul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 13 aprilie 2023 Etichete: , ,

Oligarhul Ilan Șor a fost condamnat definitiv joi, 13 aprilie, de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, fiind găsit vinovat în dosarul privind jaful din sistemul bancar, relatează ZDG.md. Potrivit deciziei, el ar trebui să restituie 5,2 miliarde de lei moldovenești (260 milioane euro).

Ilan Șor a fost arestat în anul 2014 iar în 2017 a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și 6 luni de închisoare. În 2019, el a părăsit Republica Moldova, iar în prezent, conform unei anchete de presă, ar locui în Israel, stat al cărei cetățenie o deține. În aceste condiții, șansele ca oligarhul să fie extrădat sunt extrem de mici.

„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni – ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a scris președintele Maia Sandu.

Șor: Decizia este ilegală

Decizia de astăzi a Curții de Apel Chișinău este ilegală, a fost luată sub presiune și cu încălcarea tuturor prevederilor legale. Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte curând, după gratii. Hotărârea de astăzi mă lasă rece, nu am de gând să mă conformez acesteia și vă asigur că va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim. Prin sentința de astăzi, guvernarea s-a răzbunat pentru mișcarea protestatară, pentru faptul că eu și echipa mea luptăm pentru un trai decent pentru cetățeni. Vreau ca cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă că nici această decizie, nici oricare alta nu mă vor împiedica să merg mai departe și să lupt până la capăt, până când vom da jos bandiții de la guvernare și vom construi o Moldovă frumoasă și bogată. În 7 mai, continuă lupta în stradă, pașnic, pentru a obține victoria!”, a scris Ilan Șor, pe pagina sa de Facebook.

Cine este Ilan Șor

Beneficiind de sprijinul lui Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum Partidul Șor a devenit un veritabil instrument de influență al Kremlinului.

Acest lucru a fost confirmat chiar de Trezoreria SUA, care a plasat formațiunea pe lista de sancțiuni. Potrivit informațiilor publicate de instituția americană, începând cu iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor s-a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova.

În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW