Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Procurorii au clasat dosarul în care Laura Codruţa Kovesi era acuzată de luare de mită. Faptele nu există

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 2 mai 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General au dispus clasarea dosarului în care Laura Codruţa Kovesi era acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, fost director al Fondului Național de Investiții(FNI). În urma cercetărilor, s-a constatat că faptele nu există. 

Acuzațiile au vizat perioada în care Laura Codruța Kovesi a fost procuror general al României.

„Referitor la infracțiunea de luare de mită, procurorii au reținut lipsa probelor care să susțină săvârșirea faptei de luare de mită în oricare din variantele sale alternative (pretinderea ori primirea de bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptarea promisiunii unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri)”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(PÎCCJ)

Laura Codruța Kovesi a scăpat de acuzații. A acționat în reprezentarea instituției pe care o conducea

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, procurorii au stabilit că cele 5 acte de executare pentru care s-au efectuat cercetări au constituit acţiuni în reprezentarea instituţiei pe care o conducea ori care ţin de atribuţiile de ordonator de credite şi nu au fost întrunite elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de abuz în serviciu, au explicat reprezentantații PÎCCJ.

Cu referire la infracţiunea de mărturie mincinoasă, de asemenea, procurorii au constatat că nu sunt realizate elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă, precum și împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale.

În ceea ce privește alte infracțiuni pentru care s-a început urmărirea penală in rem (lipsirea de libertate în mod ilegal, represiunea nedreaptă, influențarea declarațiilor, fals intelectual, uz de fals, constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și falsul în declarații), în ordonanța de clasare s-a reținut că faptele care se circumscriu conținutului acestor infracțiuni și probele care pot contribui la dovedirea lor nu sunt suficiente pentru a continua cercetările penale.

Dosarul penal a fost deschis urmare a plângerii formulate de Sebastian Ghiță

Acuzațiile vizează anul 2011, când Laura Codruța Kovesi era procurorul general al României. Dosarul penal a fost, însă, deschis în 2019, la plângerea fostului deputat Sebastian Ghiță, anchetat la vremea respectivă de DNA în mai multe dosare. El a susținut că în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ , Laura Codruța Koveși ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta.

Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcției de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituția pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate(n.r. Nicolae Popa). În prezent, Laura Codruța Kovesi conduce Parchetul European.

CITEȘTE ȘI: Kovesi susţine că modificarea abuzului în serviciu poate afecta cauzele EPPO: Vom fi pregătiţi să aducem problema în atenţia Comisiei Europene

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW