Friday, May 17, 2024
Jurnalism corect


Kovesi susţine că modificarea abuzului în serviciu poate afecta cauzele EPPO: Vom fi pregătiţi să aducem problema în atenţia Comisiei Europene

By Redactia , in Justitie Politic Stirile zilei , at 29 martie 2023 Etichete: , , ,

Procurorul şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, pentru Mainnews.ro, că instituţia pe care o conduce va urmări desfăsurarea procesului legislativ în cazul abuzului în serviciu existând posibilitatea de a sesiza Comisia Europeană „inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”. Fosta şefă a DNA menţionează că introducerea pragului de 250.000 de lei reprezintă intenţia de dezincriminare parţială a abuzului în serviciu.

„EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.

Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, pentru mainnews.ro.

Varianta nouă a OUG 13

Proiectul de modificare a Codului Penal a fost adoptat de Senat, miercuri, 29 martie. Astfel, a fost instituit un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul e mai mic de 250.000 de lei, faptele nu mai sunt considerate infracțiuni.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege de modificare a Codului Penal, adoptat de Senat cu 79 de voturi pentru și 25 împotrivă. Parlamentarii AUR s-au abţinut, în timp ce USR a votat împotrivă.

Senatul este primă cameră sesizată, proiectul merge la Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.

Un proiect similar, sub forma unei ordonanţe de urgenţă, a fost adoptat în 2017, când PSD era la Putere iar formaţiunea era condusă de Liviu Dragnea. La acel moment, OUG prevedea un prag de 200.000 de lei. Prevederea a provocat proteste puternice, iar ordonanţa a fost abrogată ulterior.

Într-o declaraţie pentru Digi24, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Ţăgârlaş, a declarat că actuala coaliţie a impus un prag mai mare decât cel din 2017 din cauza creşterii preţurilor.

„În afară de faptul că există o evoluție a prețurilor și a tuturor elementelor de cost aferente din momentul în care a fost propunerea inițială a PSD-ului și momentul 2023, vreau să vă spun că această decizie este politică și a fost luată duminică seară de coaliția de guvernare. Amendamentele au fost comunicate luni, pentru a fi însușite de către reprezentanții coaliției în Senat”, a declarat senatorul liberal.

Mai mult, acesta a precizat că pragul pentru abuzul în serviciu a fost agreat în coaliţia, iar suma a fost transmisă pe e-mail de către partid.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW