Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Procurorul general interimar îi solicită ministrului Justiției sprijin pentru a modifica legislația privind furtul calificat/ Se cere eliminarea posibilității împăcării dintre victime și hoți

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 7 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J.), Bogdan Dimitrie Licu, a cerut, luni, ministrului justiției, Ana Birchall, sprijin pentru adoptarea unei modificări legislative care să permită o combatere mai eficientă a criminalității în materia furtului calificat.

Cererea procurorului general vine după ce, numai în perioada semestrului I al anului în curs, procurorii au soluționat peste 7.400 de dosare de furt.

Dintre aceste dosare, 3.932 au fost închise pentru că părțile s-au împăcat, iar alte 604 cazuri au fost clasate pentru că victima și-a retras plângerea. Numărul dosarelor închise în acest mod depășește numărul inculpaților trimiși în judecată pentru furt în semestrul I al anului 2019, adică 2.871 de persoane.

„Astfel, se observă că se înregistrează o tendință de scădere continuă a numărului inculpaților trimiși în judecată, mai mică însă decât a procentului de creștere a numărului soluțiilor de clasare prin împăcarea părților și retragerea plângerii prealabile.

PG: Criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacției sistemului judiciar

Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacției sistemului judiciar față de acest fenomen”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Știind că prin împăcare acțiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, persoana în cauză este încurajată să comită fapta, fiindcă riscul de a suporta o sancțiune este mult mai redus.

„Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)”, potrivit sursei citate.

Mai mult, în multe cazuri, victimele se împacă cu hoții fiindcă sunt presate, a mai avertizat PG:

„Nu în ultimul rând, menționăm că, în multe situații, retragerea plângerii sau împăcarea părților nu reprezintă acordul de voință necondiționat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale. În astfel de situație, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor amenințări sau violențe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată”.

Inquam Photos/George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW