Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul a stabilit cum vor fi acoperite daunele de la Euroins și City Insurance. La cât ajunge prețul unei polițe RCA

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 12 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat astăzi, 12 aprilie, modificările care  permit atragerea de bani la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), pentru plata asigurărilor după  falimentele City Insurance și Euroins. Este vorba despre contribuția specială pe care o vor plăti firmele de asigurare, urmând să le fie restituită de FGA. 

Contribuția specială va fi  sub formă de împrumut, inclusiv garantat de stat,  iar societățile de asigurare  o vor solicita de FGA, se arată în proiectul de lege adoptat cu 168 de voturi pentru, 47 împotrivă și 33 de abțineri.

FGA va putea face primele plăți pentru clienții și păgubiții City Insurance, respectiv Euroins, începând cu luna mai ac,  în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare. Calculul  sumelor datorate de către FGA pentru un asigurător in insolvență se face după ce asigurătorul predă Fondului evidența contractelor de asigurare în vigoare,  evidența completă a dosarelor de daună, precum și evidențele tehnicooperative şi contabile aferente acestor contracte și dosare, se menționează în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților.

La cât ajunge prețul asigurărilor RCA

Prețurile polițelor RCA au fost plafonate, de ieri 11 aprilie, timp de șase luni. La acest moment, prețurile pe care le plătesc conducătorii auto nu sunt semnificativ modificate față de cele anterioare acestei decizii. O poliță RCA variază între 1000 de lei și  1500 de lei.  Plafonarea se aplică și comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori, se arată în proiectul de lege menționat mai sus.

CITEȘTE ȘI:  Precizările Euroins: Asiguraţii societăţii au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW