Turcia a emis 113 mandate de arestare în legătură cu construcţia de clădiri prăbuşite la cutremure
Autorităţile din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcţia de clădiri care s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni, transmite BBC.
Poliţia turcă a reţinut deja cel puţin 12 persoane, inclusiv dezvoltatori imobiliari.
Între timp, tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri. Numărul de persoane confirmate că au murit în Turcia şi Siria a crescut la peste 28.000.
Sunt aşteptate mai multe arestări, dar acţiunea va fi văzută de mulţi ca o încercare de a îndepărta vina generală pentru dezastru.
De ani de zile, experţii au avertizat că multe clădiri noi din Turcia sunt nesigure din cauza corupţiei endemice şi a politicilor guvernamentale.
Acele politici au permis aşa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările de construcţie, pentru a încuraja un boom al construcţiilor, inclusiv în regiunile predispuse la cutremure.
Mii de clădiri s-au prăbuşit în timpul cutremurului, ridicând semne de întrebare dacă impactul dezastrului natural a fost agravat de deficienţele umane.
Cu alegerile care se profilează, viitorul preşedintelui este în joc, după ce a petrecut 20 de ani la putere.
Erdogan a recunoscut existenţa unor deficienţe, dar, în timpul unei vizite într-o zonă de dezastru, a părut să dea vina pe soartă.
”Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”, a spus el.
În a şasea zi după cutremur, situaţia devine din ce în ce mai disperată. Sâmbătă, salvatorii germani şi armata austriacă au întrerupt operaţiunile de căutare din cauza ciocnirilor dintre grupuri neidentificate din provincia Hatay.
Se aşteaptă ca securitatea să se înrăutăţească pe măsură ce rezervele de alimente se scad, a spus un salvator.
”Există o agresiune în creştere între facţiunile din Turcia. Şansele de a salva o viaţă nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranţă”, a spus locotenent-colonelul austriac Pierre Kugelweis.
Căutarea supravieţuitorilor a fost reluată sub protecţia armatei turce.
În sudul Turciei şi în nordul Siriei, milioane de oameni sunt fără adăpost, iar temperaturile continuă să scadă sub zero în fiecare noapte.
ONU a avertizat că peste 800.000 de oameni nu au mâncare adecvată, iar agenţia sa de ajutor în teren avertizează că numărul final de morţi provocat de cutremur se va dubla.
În Siria, numărul morţilor se ridică acum la peste 3.500, dar nu au fost publicate cifre noi de vineri.
Speranţa de a găsi mai mulţi supravieţuitori se estompează, în ciuda unor salvări incredibile.
Printre cei salvaţi din dărâmături sâmbătă s-au numărat o familie de cinci persoane din provincia Gaziantep din Turcia şi o fetiţă de şapte ani din Hatay, care a petrecut 132 de ore sub dărâmături.
Cutremurul a fost descris drept ”cel mai grav eveniment din ultimii 100 de ani în această regiune” de şeful de asistenţă al Naţiunilor Unite, care s-a aflat sâmbătă în provincia turcă Kahramanmaras.
”Cred că este cel mai grav dezastru natural pe care l-am văzut vreodată şi este, de asemenea, cel mai extraordinar răspuns internaţional”, a declarat Martin Griffiths pentru BBC în Turcia.
Griffiths a cerut ca politica regională să fie lăsată deoparte în faţa dezastrului şi există unele semne că acest lucru se întâmplă.
Punctul de trecere a frontierei dintre Turcia şi Armenia a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată în 35 de ani, pentru a permite trecerea ajutorului.
Foto: South Asian Index / Twitter
Comentarii