Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat ajutorul de 15.000 lei pentru fertilizarea in vitro

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: , ,

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a transmis miercuri, 7 septembrie, că a fost aprobat ajutorul în valoare de 15.000 de lei pentru fertilizarea in vitro. Această sumă poate fi primită atât de fiecare cuplu care vrea să aibă un copil, dar nu poate din cauza infertilității, cât și de femeile singure.

„Ajutăm fiecare cuplu sau femeie singură cu 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor pentru obținerea unei sarcini. Până la finalul anului avem fonduri pentru 2.500 de proceduri, iar de anul viitor decontăm 10.000”, a anunțat Firea, pe Facebook.

Ministrul a reiterat că România trece printr-o criză demografică fără precedent.

„Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri. Trebuie să punem cu toții umărul la a opri acest declin în care am intrat.

Cu ajutorul colegilor din Ministerul Muncii, am gândit un program social pentru a veni în sprijinul tinerilor care nu pot deveni părinți cu un ajutor financiar pentru achitarea cheltuielilor procedurilor de fertilizare in vitro”, se arată în postarea oficialului.

Cine poate aplica

Gabriela Firea a menționat și cine poate aplica pentru acest ajutor financiar.

„Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani. Creșterea vârstei vine în urma discuțiilor cu specialiști în obstetrică-ginecologie, cu organizațiile importante din domeniul infertilității și la solicitarea a sute de femei.

Pentru fiecare procedură desfășurată într-o unitate sanitară autorizată de pe teritoriul României decontăm maximum 15.000 de lei. În plus, acest ajutor poate fi oferit doar pentru maximum trei proceduri în fiecare an, doar dacă există indicația specialistului în domeniul infertilității”, a mai explicat aceasta.

Ea a evocat, totodată, rezultatele progrmaului similar care a fost derulat în București, în mandatul său de primar general.

„S-au născut peste 500 de copii și alte câteva sute de sarcini sunt în evoluție. Din păcate, actuala conducere a Primăriei Capitalei nu a mai considerat proiectul o prioritate și nu a mai alocat fonduri.

Specialiștii din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale lucrează deja la normele de aplicare ale programului aprobat, astăzi, de Guvern. În zilele următoare, vom oferi detalii despre criterii de acordare ale ajutorului, ce documente sunt necesare și unde pot fi depuse dosarele. Va exista o procedură foarte clară”, conchide postarea.

CITEȘTE ȘI Ministrul Familiei și Egalității de Șanse: Hărțuirea sexuală este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW