Ministerului Transporturilor a anunțat finalizarea selecția noilor conduceri pentru cinci companii din subordine
Ministerul Transporturilor a anunțat marți finalizarea rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație ale Metrorex, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), CFR Călători și CFR Infrastructură.
Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor sunt conduse în acest moment de Consilii de Administrației ai căror membri interimari au fost numiți pe partidele din coaliția de guvernare. Mandatele lor sunt de 4 luni cu posibilitate de prelungire pentru 2 luni. Aceștia aleg directorul interimar, al cărui mandat este tot de 4 luni cu posibilitate de prelungire pentru 2 luni.
Această practică a generat efecte extrem de nocive asupra modului în care au fost conduse respectivele companii. În primul rând, au fost extrem de rare cazurile când posturile au ajuns să fie ocupate de profesioniști, în locul lor fiind preferați oameni din zona de partid. Așa s-a ajuns, de pildă, ca Tarom să fie condusă de un „specialist” în țiglă metalică iar CFR Infrastructură de un fost șef de regională, care să făcut remarcat după ce a adus protestatari cu trenul la celebrul miting al cămășilor albe organizat de Liviu Dragnea. Numiți în urma unor aranjamente politice și aflați tot timpul cu sabia deasupra capului, așa cum era firesc, acești directori nu au performat.
Situația teoretic s-ar putea îmbunătăți. România s-a angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență să aleagă conduceri profesioniste în aceste companii de stat, în baza Ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aflată în vigoare din 2011, dar care în rare ocazii a fost și aplicată. Mandatul noilor membri va fi de 4 ani.
Două companii private – Pluri Consultants și Fox Management Consultants – s-au ocupat de selecția membrilor Consiliilor de Administrație, însă decizia finală rămâne în pixul ministrului Sorin Grindeanu. Rămâne de văzut când vor fi făcute publice numele dacă cei aleși sunt oameni profesioniști sau sunt „profesioniștii noștri”.
Grindeanu: Numai așa vom putea să ne asigurăm că banul public va fi cheltuit eficient
Potrivit Ministerului Transporturilor, după îndeplinirea formalităților legale, pe site-urile companiilor va fi afișată noua componență a Consiliilor de Administrație. În cazul CNIR aceste informații vor fi afișate pe site-ul MTI.
„Dacă unii doar au promis, noi demonstrăm, în fiecare zi, prin ceea ce facem, că știm și putem să facem ce ne-am propus. La preluarea mandatului am promis că vom aduce profesioniști la companiile MTI! O primă etapă este deja realizată. Avem cinci consilii de administrație noi, profesioniste, la unele dintre cele mai importante companii ale Ministerului, companii pentru care statul român și-a asumat, prin PNRR, că va selecta administratori profesioniști. Chiar dacă obligația – prin PNRR- a fost stabilită doar pentru 5 companii, în prezent, avem în derulare, în diverse stadii, selecția pentru majoritatea consiliilor de administrație ale unităților MTI. Numai așa vom putea să ne asigurăm că banul public va fi cheltuit eficient de către administratori care știu ce înseamnă să implementeze un management profesionist”, a declarat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii