Lucian Bode se apără în Parlament în urma scandalului de plagiat: Totul este un atac politic concertat
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a dat luni, 6 februarie, explicații în fața Parlamentului, la dezbaterea moțiunii simple depusă de Uniunea Salvați România (USR) și Forța Dreptei. Bode a susținut că moțiunea este „un atac politic concertat”, cu scop electoral.
Moțiunea simplă a fost anunțată de reprezentanții partidelor la scurt timp după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a stabilit că Lucian Bode a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
„Aţi compus trei pagini în care aţi reuşit să menţionaţi MAI o singură dată, şi atunci greşit, dar pe Emilia Şercan şi USR de 12 ori. Foarte interesant, o premieră pentru tribuna Parlamentului. Pentru că, din păcate, acesta este motivul adunării noastre de azi: să asistăm la abuzarea unui mecanism constituţional în scop electoral, şi astfel să se mai audă de cele două formaţiuni de dezertori (…) Totul este un atac politic concertat. Şi ajungem la partea esenţială: Este nefirească şi curioasă intensa promovare făcută de către USR imaginii unui jurnalist în această moţiune. Este cu atât mai interesant că jurnalistul în cauză nu se delimitează de acest demers disperat al USR de a ascunde dimensiunea propriului dezastru. Este legitimă întrebarea: jurnalistul face politica USR sau USR se agaţă murdar de numele unui om? Probabil că ne vom lămuri cu toţii, destul de curând, care sunt adevăratele motive”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.
Totodată, Bode s-a apărat spunând că a respectat toate standardele în vigoare la alcătuirea tezei sale din 2018.
„Cum este posibil ca în 2018 UBB să certifice calitatea tezei şi să propună susţinerea publică, apoi în 2019 CNATDCU să valideze pe deplin teza, iar în 2022, aceeaşi UBB, prin Comisia de Etică, să recomande îndreptarea unor erori de citare printr-o erată, ca mai apoi în 2023, la presiunea politică a USR şi a Emiliei Şercan, să-şi îngroape absolut toate evaluările anterioare şi să spună că teza e profund viciată, încălcând flagrant legea şi călcându-şi în picioare propriile evaluări?”, a mai spus ministrul în plen.
Cătălin Drulă, președintele USR, a luat și el cuvântul în plenul Parlamentului. Acesta a declarat că este o rușine ca Lucian Bode să fie ministrul de Interne al României și a reclamat că are un doctorat „fake”.
„Doctorul Bode vorbea mai devreme de securism. Omul care îşi ameninţă colegii de partid cu dosare de la Doi şi un sfert. Omul care, dacă aude „pădure”, sare în mijlocul nopţii cu mâna la chipiu. Omul care şi-a făcut un doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI. Ruşine. Aşa am fi vrut să-i spunem: Moţiunea Ruşinii. Pentru că ştiţi foarte bine cu toţii că este o ruşine să-l avem pe Lucian Bode ministru de Interne”, a afirmat Cătălin Drulă.
Votul pe moțiune va fi dat miercuri, 8 februarie.
Aceasta este a treia moțiune simplă depusă recent împotriva lui Lucian Bode de USR și Forța Dreptei.
Cele două partide au mai încercat în decembrie să depună o moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode, în contextul eșecului aderării la Schengen, însă demersul a fost blocat în chestiuni procedurale de conducerea Parlamentului.
O altă moțiune simplă depusă în toamnă în contextul scandalului referitor la contractul acordat de MAI companiei BMW pentru achiziția de autospeciale a fost respinsă de parlamentarii puterii.
Scandalul plagiatului
Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis miercuri, 11 ianuarie, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode conține fragmente de text plagiate din alte lucrări și grave erori de citare, care pot fi încadrate sub umbrela extinsă a noțiunii de plagiat.
Este cea de a doua decizie a Universității Babeș-Bolyai care vizează teza de doctorat a ministrului, coordonată de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan. În prima, venită ca urmare a unor probe adunate de USR, comisia a stabilit un procent de 2,95% drept conținut plagiat și similitudini. Imediat după ministrul a ieșit public și a salutat verdictul.
Ulterior, jurnalista Emilia Șercan, a publicat o altă anchetă, în care a arătat că teza ministrului Bode conține cel puțin 18,5% conținut plagiat. Comisia de etică s-a autosesizat, din nou, și a demarat noi verificări. Lucian Bode nu a mai fost de acord cu această nouă anchetă, pretextând faptul că teza sa a mai fost verificată o dată, astfel că a încercat să o închidă cu ajutorul instanței.
CITEȘTE ȘI: Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat / Explicațiile ministrului de interne
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii