Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

EXCLUSIV Statul, dator cu 2 miliarde de lei către companii. Valoarea restanțelor la rambursările de TVA, dublă față de 2021

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Statul român avea la finalul lunii decembrie restanțe de 2,059 de miliarde de lei la plata rambursărilor TVA către companii, valoare aproape dublă față de finalul anului trecut, se arată într-un răspuns acordat de ANAF la solicitarea Main News. 

ANAF mai menționează că pe parcursul anului 2022 a restituit TVA în valoare de 27,985 de miliarde de lei.

În schimb, deși la finalul anului 2021 „valoarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare cu termenul legal de soluționare întârziat” era de 1,173 de miliarde de lei, la finalul anului 2022 suma aproape s-a dublat, ajungând la 2,059 de miliarde de lei, potrivit răspunsului transmis de ANAF.

Valoarea întârzierilor la plata TVA a scăzut cu aproximativ 100 de milioane de lei față de primele 6 luni ale anului 2022. La finalul lunii mai, ANAF avea restanțe de 2,194 de miliarde de lei (detalii, aici).

Tot atunci, instituția arăta că deconturile la TVA sunt soluționate „în ordinea cronologică a înregistrării lor la organul fiscal” și că sunt monitorizate prin intermediul unui sistem informatic.

Selecția deconturilor de TVA pentru care există decizii de rambursare aprobate se realizează lunar, din baza de date națională, strict cu ajutorul unei aplicații informatice, pe principiul – cel mai vechi decont se stinge primul – și este valabilă pe tot parcursul lunii”, explica ANAF într-un răspuns transmis Main News în luna iulie.

Cea mai mare valoare a întârzierilor la plata TVA a fost înregistrată la finalul anului 2020, când ANAF a avut de restituit 3,5 miliarde de lei. Pe 31 decembrie 2019, valoarea restanțelor se ridica la 2,79 de miliarde de lei.

Ce presupune rambursarea TVA

Potrivit unui site de specialitate, rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) se face la solicitarea companiilor, atunci când sumele obținute din vânzări sunt mai mici decât sumele obținute din cumpărări.

Mai exact, atunci când TVA-ul deductibil este mai mare decât TVA-ul colectat, companiile pot solicita rambursarea TVA-ului, atât prin intermediul declarației 300, cât și prin declarația 318 (rambursări TVA din UE), de la Bugetul de Stat”, potrivit verificaretva.ro.

Rambursarea TVA se poate solicita pentru următoarele categorii de bunuri și servicii achiziționate: combustibil, închiriere de mijloace de transport, taxe rutiere, cheltuieli de deplasare, cazare, servicii de catering, acces la târguri, cheltuieli pentru produse de lux sau activități de divertisment.

În mod normal, rambursarea ar trebui făcută în termen de 45 de zile sau 90 de zile, în cazul în care soluționarea decontului presupune și un control anticipat. În alte cazuri, termenul poate fi prelungit cu o perioadă de la două la șase luni, în cazul în care ANAF are nevoie de date suplimentare pentru a lua o decizie în acest sens.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW