UPDATE „Bomba murdară” în Ucraina. Cum a reacționat Occidentul la „avertismentele” ministrului rus al Apărării
UPDATE Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitry Peskov, a transmis că avertismentele legate de folosirea „bombei murdare” de către Ucraina sunt reale, potrivit Interfax.
La scurt timp după declarațiile lui Peskov, ministrul de Externe Dmytro Kuleba a făcut un apel către șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, să trimită experți în facilitățile nucleare ale Ucrainei pentru a infirma zvonurile, propunere acceptată de șeful AIEA.
La rândul lui, președintele Ucrainei a spus că doar Rusia este în stare să folosească arme nucleare în Europa, notează The Guardian.
Știrea inițială
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut duminică, 23 octombrie, mai multe apeluri cu omologii din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța și Turcia, în cadrul cărora a transmis că forțele ucrainene ar urma să folosească „bomba murdară”, o armă de distrugere în masă care combină materialul radioactiv cu explozivi convenționali.
Un comunicat transmis de Armata Rusiei, citat de Interfax, arată că Șoigu „și-a exprimat îngrijorările” cu privire „la posibile provocări ucrainene cu folosirea bombei murdare”.
Serghei Șoigu a vorbit, în decurs de o zi, cu miniștrii Apărării din SUA (Lloyd Austin), Franța (Sebastien Lecornu), Marea Britanie (Ben Wallace) și Turcia (Hulusi Akar).
Imediat după, Franța, SUA și Marea Britanie au emis un comunicat de presă comun prin care au respins „avertismentele” ministrului rus al Apărării și au cerut Moscovei să nu folosească niciun pretext pentru escaladarea conflictului.
„Noi, miniștrii de Externe din Franța, Marea Britanie și SUA, ne reafirmăm angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în fața agresiunii Rusiei. Vom continua să susținem eforturile Ucrainei de a-și apăra teritoriul cât timp e necesar(…)
Statele noastre resping acuzațiile fals transparente ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina va folosi bomba murdară asupra teritoriului său. Lumea va vedea că acest lucru este doar o încercare de a folosi acuzația drept pretext pentru escaladare”, se arată în comunicatul comun al celor trei state occidentale.
Institute for The Study of War, think-thank-ul american care are analize zilnice despre invazia rusă, susține că apelul fals al Moscovei pentru NATO are ca scop încetinirea sau suspendarea livrărilor occidentale de armament în Ucraina.
Totodată, ISW arată că miniștrii apelați de Șoigu nu au fost aleși întâmplător, în condițiile în care SUA și Marea Britanie sunt constant acuzate de Rusia pentru livrările de armament în Ucraina și pentru ceea ce Moscova numește „politică ostilă”, iar Franța și Turcia s-au poziționat drept mediatori în acest conflict.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, susține că acuzațiile referitoare la utilizarea „bombei murdare” au ca scop crearea unui pretext pentru o operațiune sub steag fals, condusă de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei.
„În primul rând, Ucraina este un membru al Tratatului de Neproliferare Nucleară. Nu avem nicio „bombă murdară”, nici nu avem în plan să cumpărăm una. În al doilea rând, Rusia de obicei se acuză pentru ceea ce planifică”, a scris Kuleba.
Arma radiologică, cunoscută drept „bomba murdară”, este o armă de distrugere în masă cu rol de dispersie radiologică care combină materialul radioactiv cu explozivi convenționali, în scopul contaminării radioactive în aria de dispersie a agentului exploziv convențional.
Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN
Comentarii