Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


ELCEN, după acuzațiile de poluare ale Gabrielei Firea: Primarul Capitalei răspândește informații false și dezinformează opinia publică

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 martie 2020 Etichete: , , ,

ELCEN a reacționat după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook un video în care reclamă „niște arderi, niște fum, niște păcură” la CET Grozăvești. Compania susține că edilul minte și dezinformează opinia publică.

„ELCEN respinge ferm afirmațiile false și reacțiile răuvoitoare ale Primarului General al Municipiului București, Gabriela Firea, în încercarea de a crea artificial și neîntemeiat o legătură între nivelul ridicat de poluare din București înregistrat în această perioadă și centralele ELCEN. Acestea nu lovesc doar în imaginea companiei, ci și în angajații ELCEN care, în acest context sensibil, marcat de răspândirea rapidă a coronavirusului în rândul populației, vin și ziua și noaptea la muncă și își fac datoria cu responsabilitate pentru ca energia electrică și termică pe care o produc să asigure buna desfășurare a vieții socio-economice.

Ne exprimăm dezacordul total în legătură cu răspândirea de informații false și inducerea în eroare a opiniei publice de către reprezentantul unei instituții cu impact major asupra comunității pe care o are în grijă. Ieșirile fără fundament ale edilului în spațiul public depășesc sfera competențelor clare ale unui primar general și se înscriu în categoria zvonuri ce presupun intenții manipulative și devierea atenției de la problema reală sau de la vinovatul real”, arată ELCEN într-un comunicat de presă.

ELCEN: Gabriela Firea a ales să abordeze, din nou, o metodă de comunicare de tip zvon

Compania mai precizează că Gabriela Firea „a ales din nou să abordeze o metodă de comunicare de tip zvon prin care a transmis informații false, neverificate și nefondate, cu privire la activitatea ELCEN,  cu scopul de a influența publicul-țintă în sensul dorit”, se mai arată în sursa citată.

Referitor la clipul publicat de edilul Capitalei, ELCEN susține că acesta este neclar „fără informații verificabile care să ateste veridicitatea mesajului”.

„Subliniem că CET-urile ELCEN au în componență, pe lângă coșuri de fum și turnuri de răcire prin care se evaporă, sub formă de abur, apă de râu (provenită din râul Argeș) și utilizată în procesul de răcire a echipamentelor energetice.

Atragem atenția că, în conformitate cu prevederile Codului Penal, comunicarea de informații false este o infracțiune ce face parte din grupul infracțiunilor contra siguranței statului. Analizăm în acest moment, din punct de vedere juridic, situația în care afirmațiile fără temei ale dnei. Primar General se înscriu în categoria faptelor de natură să aducă atingere siguranței”, mai arată producătorul de energie.

ELCEN a mai transmis că informațiile transmise de PMB pe marginea acestui subiect ar trebui să fie „clare, pertinente și, mai ales, asumate”.

„Încercările repetate de a masca colapsul sistemului de termoficare din București aflat în grija PMB, incapacitatea de gestionare a implementării măsurilor cuprinse în Planul Integrat Calitate Aer, cheltuielile de sute de milioane de lei pe acțiuni de imagine și festivaluri prin ignorarea problemelor reale (termoficare, salubrizare străzi, sistemul medical etc.), nerespectarea obligațiilor de plată pentru agentul termic destinat populației, scad masiv credibilitatea instituției a cărei singură grijă ar trebui să fie binele public”, a conchis Elcen.

Postarea Gabrielei Firea

„In aceasta seara, la CET Grozavesti. Niste arderi, niste fum, niste pacura. Pe ascuns! Cat lumea e ingrijorata de coronavirus. Ca cetatean de 30 de ani al Municipiului Bucuresti si ca primar general, solicit explicatii publice Ministerului Mediului si Ministerului Economiei! Si Guvernului! Bucurestenii merita respectul guvernului!”, a scris edilul într-un mesaj pe Facebook, alături de clipul de mai jos:

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW